Ona je na svečanosti povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, zajedno sa predsednikom udruženja “Turska Bosna Sandžak” Muhamedom Sandžaktarom, podigla zastavu sandžačkih Bošnjaka na jarbol ispred zgrade Vijeća.

“Danas, na jedan od naših najvećih blagdana, možemo kazati da smo ostvarili mnogo toga, ali moramo raditi još više kako buduće generacije ne bi brinule o problemima koji nas tište, već da bi mogle da rade na jačanju ekonomije, kulture i uživaju u ugodnom životu u Sandžaku”, rekla je Curić.

Predsednica BNV istakla je da su Bošnjaci autohton evropski narod koji sa svim drugim narodima na ovim prostorima čini bogatstvo u jedinstvu različitosti.

“Moramo raditi ustrajno na očuvanju nacionalnog identiteta i trajnog rešavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka, to je naša budućnost. Budućnost su mladi koji čuvaju svoju istoriju, kulturu i običaje, naši učitelji, lekari, sportisti, umetnici, naučnici, preduzetnici”, poručila je Curić.

Predsednik udruženja “Turska Bosna Sandžak” kazao je da mu je ukazana velika čast i da je neopisivo srećan što je učestvovao u obeležavanju Dana bošnjačke nacionalne zastave.

“Istorija nam je bila maćeha, bez milosti, zbog koje živimo na svim stranama sveta. Iz toga treba da naučimo da su nam sloga i jedinstvo najvažniji. Moramo da se ujedinimo jer samo tako možemo da uklonimo prepreke, razlike u pogledu na svet ili politiku ne bi smele biti razlog za podele među Bošnjacima”, istakao je Sandžaktar.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.

Ovaj blagdan sandžačkim Bošnjacima čestitali su brojni lokalni i regionalni zvaničnici.

Komentari (2)

 1. Mirsad says:

  Östvarili smo mnogo toga!”A sta li je to? Ja slusam 30 godina o resavanju pitanja Sandzaka, jednakoj zastupljenosti Bosnjaka u institucijama, lustraciji onih koji su ucestvovali u zlocinima 90tih, i sta je postignuto od toga?

  1
  0
 2. spp says:

  Rasime, ti li si.. ?

  1
  0

Comments are closed.