“Lično mislim da se novi soj (korona virusa) pojavio, ali očekujemo detekciju ili registraciju. Mislim da je pitanje dana, s obzirom da imamo prve slučajeve u Rumuniji. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike, su uticale na pogoršanje epidemijske situacije”, rekao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Prema njegovim rečima, u decembru je dnevno bilo oko 500 zaraženih tim virusom, a sada je broj inficiranih u danu veći od 1.000.

“Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako naučnici kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali verovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih”, ocenio je Đerlek i dodao je kod tog soja blaža klinička slika.

Lekari novopazarske Hitne službe su od početka januara do danas obavili 1.810 pregleda, što je za ovaj vremenski period najveći broj u poslednjih deset godina, a  pomoć se uglavnom pružala hroničnim pacijentima i osobama sa kardiovaskularnim i respiratornim problemima.