Putin je juče na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom izjavio da su samoproglašene DNR i LNR postale nezavisne po analogiji sa odlukom Medjunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

„Faktički Putin je izjavio da on priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova i sve šta je Kosovo sa svojim sponzorima za to učinilo“, rekao je agenciji Beta Srećko Djukić, bivši ambasador u Minsku i član Foruma za medjunarodne odnose.

Presedan se, kako je naveo, priznaje kao deo medjunarodnog prava, a „ovim juče iznetim faktima treba dodati da se ruska strana 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosi i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve“.

„Ovim potezom Moskva je učinila verovatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rešavanje Vašingtonu i celom Zapadu“, rekao je Djukić.

Beograd, dodao je, kao i toliko puta ostaje na istorijskom koloseku nerazumevanja interesa i odnosa velikih, slepo sledeći politiku dve ili tri stolice koja se na kraju pretvorila u „nojevsku“ politiku.

Komentari (1)

  1. Stojan kaže:

    Kosovo nije ruska nego srpska teritorija. Dok ga mi ne priznamo, ništa od njihove „države“. Priznanje Kosova od strane Srbije, ako se dogodi, biće veleizdaja.

    7
    2

Comments are closed.