Dnevnik Ane Frank biće objavljen kao javno dobro na internetu 1. januara 2016. godine, uprkos upozorenju Fondacije Ane Frank o kršenju autorskih prava, prenosi britanski list Gardijan.
Književno delo postaće javno, dan nakon 70-godišnjice smrti devojčice koja je postala trajni simbol žrtava Holokausta.
„Dnevnik Ane Frank biće objavljen na internetu prvog dana 2016. godine, uprkos protivljenju Fondacije koju je osnovao njen otac. Evropski zakon o autorskim pravima propisuje da književno delo postaje javno dobro 70 godina nakon smrti autora“, izjavio je za Gardijan francuski poslanik i akademik Olivier Ertchaid.
Profesor i lektor na Univerzitetu u francuskom gradu Nantu naglasio je da književno delo, na originalnom holandskom jeziku, može postati dostupno 1. januara kada i zvanično potpada pod francuski zakon o javnim dobrima.
On je protivljenje javnom objavljivanju knjige nazvao užasavajućim i podsetio i da knjiga Adolfa Hitlera „Majn Kampf“ (Moja borba) postaje javno dobro 1. januara.
Švajcarska dobrotvorna fondacija, koji je osnovao Anin otac Oto Frank 1963. godine, najavila je tužbe u slučaju objavljivanja i navela da je Anin otac mnogo radio na dnevniku i da je „zaslužio autorska prava“. Oto Frank umro je 1980. godine.  
Ana Frank umrla je kada je imala 15 godina u koncentracionom logoru Bergen-Belzen 1945. U periodu provedenom u utočištu, od leta 1942. do leta 1944.godine pisala je svoj crveni dnevnik. Ana je dnevnik vodila kao seriju pisama izmišljenoj dugarici Kiti. Poslednji zapis datiran je 1. avgusta 1944. godine. kada je njenu porodicu uhapsila holandska policija.
Dnevnik Ane Frank jedno je od najbitnijih književnih dela koje opisuje život Jevreja tokom nacističkog perioda u Evropi. Više od 30 miliona primeraka knjige prodato je od objavljivanja 1947. godine.