Novi Pazar u planovima razvoja do 2017. godine ima skoro 60 projekata, svrstanih u četiri grupe prioriteta i označenih kao najbitniji za unapređenje ambijenta za inostrana ulaganja, navodi se u Lokalnom planu za privlačenje direktnih stranih investicija.

Prema dokumentu u koji je radio Sto plus imao uvid, među projektima sa najvišim prioritetom su rekonstrukcija osnovnih i srednjih škola i izgradnja jedne nove u Eroziji, za šta je potrebno oko 6,7 miliona eura.

Prioritet za Gradsku upravu biće i izgradnja Dijagnostičkog centra (tri miliona), socijalnih stanova (dva miliona) i unapređenje uslova u vrtićima (1,2 miliona eura).

Najskuplji razvojni projekti su izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, kolektora i rekonstrukcija kanalizacije – 23 miliona, regulacije korita reka 17,3 i izgradnja gasovoda, koji bi koštao 15,1 milion eura.

Među planovima i dalje su izgradnja obilaznice oko Novog Pazara (19 miliona eura) i rekonstrukcija puteva Novi Pazar – Sjenica (20 miliona) i Novi Pazar – Tutin (7,3 miliona).

Izgradnja i rekonstrukcija tih puteva, formiranje slobodne carinske zone u Novom Pazaru, za čiju je realizaciju prvo potrebno obezbediti tri miliona eura, bili su značajna tema tokom prethodnih izbornih kampanja gotovo svih partija, ali to i dalje figurira u razvojnim projektima.

Ista je situacija i sa izgradnjom pokrivenog bazena i planinskog doma na Goliji, vrednih oko milion i po eura, ali su ovi projekti u grupi sa najnižim prioritetom. 

Kako je navedeno u planu Novog Pazara za privlačenje stranih investicija, većinu ovih projekata finansiraće država, a deo novca biće obezbeđen iz IPA fondova, stranih donacija ili gradske kase.

Lokalni plan za privlačenje direktnih stranih investicija u periodu od 2013. do 2017. godine odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su na poslednjem zasedanju.

N. Kočović