Vozilo je nabavljeno u okviru dvogodišnjeg prekograničnog projekta čiji je cilj unapređenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, vozilo će se koristiti kao deo kampanje podizanja nivoa svesti građana o potrebi vršenja preventivnih pregleda, naročito ugroženih grupa stanovništva poput žena iz ruralnih područja ili onih sa invaliditetom u ambulantama doma zdravlja.

Novopazarski Dom zdravlja projekat „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori”, čija je ukupna vrednost 352.000 eura, realizuje u saradnji sa Fondacijom za razvoj severa Crne Gore, a finansira ga Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje.

U okviru projekta planirana je i nabavka mobilnog ultrazvuka, kao i edukacija zdravstvenog osoblja na temu prevencije, dijagnostike i lečenja karcinoma dojke i grlića materice.

Vrednost projekta za Srbiju je oko 124.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije preko 105.000 eura.

Osim u Novom Pazaru, projekat se sprovodi i u Tutinu, Raški, Sjenici, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Vrnjačkoj Banji u Srbiji, kao i u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori.