Revizijom poslovanja otkriveno je da je to javno preduzeće tokom 2022. godine potrošilo više od sedam miliona dinara za kupovinu goriva (Xenergy diesel, pojačan evro dizel), iako tenderskom dokumentacijom nije bila predviđena nabavka te vrste goriva.

Javnom nabavkom bila je planirana kupovina samo 9.000 litara benzina i 92.000 litara (običnog) evro dizela.

Osim toga, državni revizor otkrio je i da je u 2022. godini Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta potrošilo 1,6 miliona dinara za nabavku raonika za sneg i posipača soli, bez sprovođenja javne nabavke.

Državna revizorska institucija trenutno proverava finansije i pravilnost poslovanja Grada Novog Pazara.

Među otkrivenim nepravilnostima navodi se i to što na sajtu nisu objavljeni Plan i izmene plana javnih nabavki, kao i da za pojedine tendere nisu objavljivani oglasi na službenim portalima, iako je to zakonska obaveza.

Takođe, u pojedinim javnim nabavkama su postavljani uslovi koji nisu bili u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Revizija je utvrdila i da je Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta, suprotno Zakonu o računovodstvu, pogrešno evidentiralo prihod vredan 37,5 miliona dinara, kao i da za 34,6 miliona dinara primljenih subvencija od lokalne samouprave i Ministarstva turizma i omladine nije imalo povezane troškove koje je trebalo da pokrije tim davanjima.

Uočen je i nekoliko nepravilnosti prilikom vođenja poslovnih knjiga, pogotovo prilikom obračunavanja naknada za troškove prevoza.

Osim za utvrđene nepravilnosti, DRI konstatuje da su finansijske transakcije, informacije i odluke u vezi sa prihodima, primanjima, rashodima i izdacima tog javnog preduzeća “po svim materijalno značajnim pitanjima izvršene u skladu sa zakonom, drugim propisima, datim ovlašćenjima i za planirane svrhe”.

Komentari (1)

  1. Senko says:

    A u sta sipaju ” pojacani evro dizel?” Jedino u auto direktora koji se vozi vikendom sluzbenim autom. Direktor Mujo Sacirovic se vozi subotom i nedeljom sluzbenim kolima od nasih para. Skoro 60 hiljada eura za pojacani dizel.

    0
    0

Comments are closed.