Ministarka Đukić Dejanović je nakon sastanka u Gradskoj upravi obišla obrazovne ustanove koje su u prethodnom periodu rekonstruisane i najavila da će Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije podžati buduće projekte lokalne samouprave.

“Izgradnjom vrtića (‘Naše dete’) će biti poprilično rešen problem predškolskog obrazovanja, mada još preko 400 mališana čeka obdanište. Vrtići su u pogledu prostora u najvećem stanju potrebe, jer ako vrtić ili škola radi u tri smene, to je alarm”, navela je ona.

Komentarišući nedavne kritike odluke da se za vršioca dužnosti direktora Gimnazije “Jezdimir Lović” u Sjenici, umesto lokalnog, imenuje profesor iz Kraljeva, ministarka je rekla da je to urađeno jer je bilo “mnogo kandidata koji se nisu mogli dogovoriti”

“Naša odluka je bila da bi bilo dobro da v.d. direktor bude sa strane kako bi se strasti u školi smirile i kako bi nastavničko veće odlučilo da predloži jednog od ljudi, da ne stvaramo zlu krv. Radi se o v.d. direktoru, licu koje će raspisati konkurs za izbor novog direktora”, rekla je ona.

Predsednik Privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je u prethodnom periodu puno toga urađeno u oblasti obrazovanja, navodeći rekonstrukcije Gimnazije, osnovnih škola “Desanka Maksimović” i “Bratstvo”, kao i izgradnju vrtića “Naše dete”.

“Kupili smo i plac, dobijeni su i lokacijski uslovi, a do kraja godine očekujemo i građevinsku dozvolu za osnovnu školu u Šutenovcu. U narednoj godini nam predstoji da apliciramo za sredstva za izgradnju te škole. Njenom izgradnjom bismo rešili problem preopterećenosti Osnovne škole ‘Vuk Karadžić’ koju pohađa 1.700 učenika”, rekao je Biševac.

Dodao je i da je lokalna samouprava izradila projekat izgradnje centralnog vrtića.