Američku pevačicu Eriku Badu kritikovala je jedna grupa za odbranu ljudskih prva zato što je pevala “Srećan rodjendan” kralju Svazilanda Msvati Trećem, poslednjem apsolutističkom monarhu u Africi koga protivnici opisuju kao tiranina.

Hip hop i soul pevačica došla je u Svaziland na proslavu 46. rodjendana kralja, u četvrtak prošle nedelje, što je osudila Fondacija za ljudska prava, sa sedištem u SAD.

“Svima nam duguje objašnjenje. Kralj je jedna grabljivica koja živi u obscenom luksuzu dok većina njegovih podanika vegetira u najvećoj bedi sa manje od dva dolara na dan”, navodi ova organizacija u saopštenju.

Pevačica je doputovala u Svazilend sa američkim zlatarom Džejkobom Araboom, koji je pozvan na proslavu kraljevog rodjendana, prema navodima lista Svazi Obzerver (Swazi Observer).

Prema organizaciji HRF ta poseta i pokloni koje je dala kralju su u potpunoj suprotnosti sa pevačicinim angažovanjem u borbi za ljudska prava.

“Ona kaže da želi da popravi život siromašnih a bez izvinjenja daje poklone korumpiranom tiraninu koji hapsi one koji osudjuju njegovo bogatstvo i njegovu loše stečenu vlast”, navela je ta organizacija.