Poslodavac je radnicima ponudio rad u fabrikama u Italiji, Nemačkoj , Slovačkoj i Poljskoj.

Od ukupnog broja radnika koji se za to prijave 80 odsto će biti poslato u Slovačku i Poljsku.

Kako Beta saznaje u razgovoru sa Fijatovim radnicima koji nisu želeli da se predstave, oni smatraju da ta ponuda uopšte nije „bajna“ kako je juče posle pregovora u Kragujevcu predstavila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Procenjuju da će velika većina radnika biti poslata na rad u Stelantisovoj fabrici u Slovačkoj gde su uslovi, kako navode, neuporedivi, odnosno mnogo lošiji u odnosu na kragujevačku fabriku.

Ponuda za odlazak u Italiju i Nemačku je za njih samo „pokrivanje“ za istinsku nameru poslodavca da ih pošalje u Slovačku.

O radu u Slovačkoj čuli su od pojedinih kolega koji su se u maju vratili u Kragujevac posle tromesečnog rada u Slovačkoj.

Ta ponuda nije „cveće“ već „suva ikebana“, kažu sagovornici Bete.

Oni navode da se „pompezno“ ističe u prvi plan bonus od 17.000 evra koje će im poslodavac dati pre polaska i po povratku iz inostranstva, ali da to ima i svoju drugu stranu.

„Taj bonus se topi, jer mi plaćamo smeštaj, uglavnom nekoliko meseci unapred. Da prodjemo jeftinije moraćemo da nadjemo zajednički smeštaj za četvoro, petoro… Naš trošak je i ishrana, kao i prevoz prilikom posete Srbiji. Fijat finansira samo odlazak i povratak“, rekao je izvor Bete i priznao da će, ipak, nešto od tih para moći da ostave porodici.

Radnici navode da je najbolje da im se iskreno predstavi šta ih čeka na radu i fabrici u Slovačkoj kako bi se većina upoznala sa „pravim stanjem stvari“.

Oni navode i da je vrlo problematično zdravstveno osiguranje za vreme boravka u Slovačkoj.

Prema njihovom saznanju, neki od Fijatovih radnika koji su tamo radili, iako su imali pokriveno osiguranje, ipak su morali da se vraćaju u Srbiju na lečenje.

Kako je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, danas počinje prijavljivanje radnika za odlazak u inostranstvo koje će trajati do 15.juna.