Američki paleontolozi otkrili su na jugu Brazila fosile pterosaurusa, prvih letećih gmizavaca iz perioda Jure, prenose u četvrtak mediji u SAD.

Naučnici navode da su otkriveni fosili nazvani “kajuahara dobruski” (Caiuajara dobruski) drugačiji od ostalih fosila pterosaurusa, jer imaju veću izbočinu na lobanji u predelu očiju od uobičajenih.

Analizom fosila utvrdjeno je da su pterosaurusi živeli u grupama oko jednog pustinjskog jezera na jugu Brazila.

Naučnici navode da su pronašli fosile 47 životinja i dodali da postoji mogućnost da je na tom području živelo njih 100.

Pterosaurusi su živeli pre 230 miliona godina i bilo ih je oko 150 vrsta, a izumrli su pre 66 miliona godina. Prvi fosil te životinje je nadjen u 18. veku u Nemačkoj. Kasnije su nadjeni i drugi u SAD, Brazilu, Kini i u Transilvaniji.

Pterosaurusima su prednji udovi zakržljali, a razvojem opne uspeli su da polete. Nazivaju ih i “pterodaktili”. Kosti te životinje su bile šuplje, što im je činilo telo lakšim za letenje. Krilima, u kojima nije bilo kostiju, nisu mahali već su jedrili i lebdeli u vazduhu. Raspon njihovih krila je dostizao osam metara.

Krila im nisu bila prekrivena perjem, već tankom kožom. Živeli su na visokom drveću i na planinskim liticama koje su im omogućavale uzletanje.