Predsednik GIK-a Radoslav Milić rekao je da su zahtevi Stranke pravde i pomirenja, Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) jednoglasno usvojeni i da je u toku pregled izbornog materijala.

“Biće pregledano 15 džakova, neki su već završeni i nisu utvrđene nikakve nepravilnosti”, rekao je Milić.

Prema saznanjima radija Sto plus, SPP je tražila da se izvrši kontrola materijala sa biračkih mesta 46, 62, 95, 96 i 98, SDA Sandžaka biračkih mesta 63, 69, 77, 81 i 86, a GPS 71, 74, 75, 76 i 84.

Nosilac liste GPS “Za život dostojan čovjeka” rekao je da su kontrolu izbornog materijala tražili sa ciljem da se utvrde nepravilnosti zabeležene tokom izbornog dana.

“Oglasićemo se nakon završene kontrole, a o tome će GIK sačiniti i zapisnik koji će biti javno dostupan”, rekao je Zećirović.

On je dodao da su zahtevi opozicionih partija javno objavljeni, sa ličnim podacima podnosilaca, na profilima “bivšeg ministra koji nije član GIK-a” na društvenim mrežama čime je, kako je rekao, počinjeno krivično delo.

Gradska izborna komisija ranije je odbila zahtev Stranke pravde i pomirenja da izvrši kontrolu celokupnog materijala, pozivajući se na odredbu Zakona o lokalnim izborima po kojoj je moguće izvršiti proveru samo pet odsto.

Ta partija, zajedno sa SDA Sandžaka i GPS, optužuju vladajuću Sandžačku demokratsku partiju za neregularnosti tokom i nakon glasanja kako bi ih sprečili da zajedno imaju većinu od 24 odbornika.

Prema njihovim tvrdnjama, SPP bi trebalo da ima 12 odbornika u lokalnom parlamentu, SDA Sandžaka 10, a GPS dva, dok je GIK usvojio preliminarne rezultate na osnovu kojih lista GPS ima odbornika manje.

Prethodna dva dana čelnici opozicionih lista okupljali  su se u centru Novog Pazara kako bi izrazili nezadovoljstvo i tražile nove izbore, a za četvrtak je najavljen veliki protest.