Zaposleni na Ginekološko-akušerskom odeljenju novopazarske Opšte bolnice, kao i nekoliko lekara sa drugih odeljenja, optužili su danas medije za neprofesionalno izveštavanje i vođenje prljave kampanje protiv medicinskih radnika.

Oni su nakon iznošenja optužbi na izveštavanje novinara istakli da su preduzeli sve neophodne dijagnostičke mere i postupke kako bi pomogli pacijentkinji Lidiji Hazirović, koja je juče optužila dvoje ginekologa za smrt svoje bebe i ugrožavanje života.

Iako su zaposleni u ovom odeljenju, navodno, sazvali konferenciju za novinare, nakon njihovih izlaganja predstavnicima medija bilo je uskraćeno pravo da postavljaju pitanja, jer su nam rekli da je u toku postupak i da ne žele da se dodatno oglašavaju o ovom slučaju.

Sa druge strane direktor Opšte bolnice Mirsad Đerlek rekao je novinarima da je protiv doktora koji su primili Lidiju Hazirović, još pre dva meseca pokrenuo disciplinski postupak i pored unutrašnje, zatražio i spoljašnju ekspertizu slučaja.

“Nisam kompetentan da utvrdim da li je bilo propusta u lečenju pacijentkinje Hazirović, ali tražim da struka utvrdi sve okolnosti vezane za ovaj slučaj. Danas je dolazila zdravstvena inspekcija, sutra će biti urađena vanredna unutrašnja kontrola, a ja ću zahtevati da dođu tri eminentna stručnjaka – ginekologa koji će napraviti ekspertizu i dati konačnu reč”, izjavio je Đerlek.

On je dodao i da će, ukoliko ekspertiza utvrdi da doktori nisu preduzeli sve neophodne mere, sankcionisati odgovorne u skladu sa svojim nadležnostima.

Na pitanje novinara kako komentariše optužbe supružnika Hazirović da su zaposleni u Ginekološkom odeljenju lažirali medicinsku dokumentaciju i falsifikovali Lidijin potpis, Đerlek je odgovorio da to pravosudni organi treba da utvrde.

Na naše pitanje kako komentariše fotografije ginekologa, bez hirurske maske, nastale tokom carskog reza, objavljene na društvenoj mreži Facebook, odgovorio je da je “zgranut i da osuđuje takvo ponašanje”.

Ministarka zdravlja u Vladi Srbije u ostavci Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će danas biti poznat rezultat kontrole rada lekara u Novom Pazaru, koje su supružnici Hazirović optužili za smrt svoje bebe i ugrožavanje Lidijinog života.

Ona je rekla da se “inspekcijske službe moraju izjasniti da li je bilo propusta” u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Supružnici Lidija i Almin Hazirović podneli su krivične prijave protiv ginekologa Ajše Hajrović i Muamera Škrijelja okrivivši ih da su neznanjem i nepreduzimanjem potrebnih mera doprineli da izgube bebu, lišili ih daljeg potomstva, a Lidiju “doveli do ivice smrti”.

Lidija Hazirović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare prepričala dešavanja od 8. decembra prošle godine, od prijema u Hitnoj pomoći, višesatnog boravka na Ginekološkom odeljenju, preko transporta do Kragujevca i operacije u tamošnjem Kliničkom centru.

Mladi bračni par je tada rekao da podnošenjem prijava neće dobiti nikakvu satisfakciju, već da im je cilj da svojom borbom doprinesu da se slične stvari nikom više ne dogode.

N. Kočović