Svet kulture i šou biznisa 2015. godine obeležili su smrt nemačkog književnika i nobelovca Gintera Grasa, kao i izlazak dugo očekivanog sedmog nastavka „Ratova zvezda: Budjenje sile“ i novi film o najpoznatijem agentu Džejmsu Bondu „Spektar“.
Ginter Gras, prvak svoje generacije i čelni pisac književnog pravca nazvanog suočavanje s prošlošću umro je 13. aprila u 87. godini. Gras se proslavio 1959. godine, dvotomnim romanom „Limeni doboš“ u kome je opisao sudbinu dečaka Oskara Macerata koji u trećoj godini odbija da raste, ali zadržava inteligenciju ciničnog genija, tumačeći iz takve perspektive uspon nacizma u Nemačkoj i njeno posleratno podizanje iz pepela. Nemci su svog pisca slavili zbog njegovih zasluga za oživljavanje nemačke literature posle drugog svetskog rata, ali je, 2006, posle objavljivanja memoara „Ljušteći​ luk“,​ ​gde je Gras obelodanio da je u poslednjoj godini rata, kao​ ​mladi​ć​, bio pripadnik zloglasne Vafen SS divizije, medju sunarodnicima a​ ​i u svetu izazvao velike kontroverze.
Premijera filma „Ratovi zvezda – Budenje sile“ održana je 17. decembra u 15 zemalja Evrope, a u Velikoj Britaniji proglašena je najznačajnijom premijerom u poslednjih 40 godina. Pretpremijera sedmog nastavka sage „Ratovi zvezda“ održana je dva dana ranije u Holivudu. Na taj film se čekalo deset godina zbog čega su brojni fanovi pred bioskopima spavali. Film je režirao Džej Džej Abrams, dok je Džordž Lukas, tvorac cele franšize, na ovom filmu radio kao konsultant na scenariju. Serijal „Ratovi zvezda“ postao je fenomen pop kulture, lansirajući nove filmove na tu temu, knjige, kompjuterske igrice i televizijske serije. Magazin Forbs objavio je da sveukupan prihod od brenda „Ratovi zvezda“ iznosi više od 20 milijardi dolara. To je najuspešnija filmska licenca u istoriji kinematografije.
Premijera novog filma o najpoznatijem agentu njenog veličanstva Džejmsu Bondu „Spe​ktar​“ održana je ​26. oktobra ​u Londonu u prisustvu glavnih glumaca kao i članova kraljevske porodice. Film koji hvale kritičari režirao je Sam Mendes, dok legendarnog agenta 007 igra, četvrti put, britanski glumac Danijel Kreg (47)​. ​Sniman u Engleskoj, Italiji, Austriji, Meksiku i Maroku, „Spe​ktar​“ ima sve tradicionalne sastojke filmova o Bondu, scene jurnjave kolima, zlog megalomana koga igra austrijski glumac, dupli Oskarovac, Kristof Valc, senzualne Bond devojke, iznenadjujuće sprave i duhovite dijaloge.
Kurt Mazur, jedan od najvećih dirigenata na svetu, preminuo je 19. decembra u 89. godini, saopštila je Njujorška filharmonija. Mazur, koji je 2012. godine izjavio da boluje od Parkinsonove bolesti, preminuo je u Griniču u američkoj saveznoj državi Konektikat. dirigent je rodjen 18. jula 1927, u Šleziji području koje je tada pripadalo Istočnoj Nemačkoj a kasnije je pripojeno Poljskoj posle drugog svetskog rata. Mazur je 1955. godine imenovan za direktora filharmonije u drezdenu i ubrzo postaje najpoznatiji dirigent tadašnje komunističke Nemačke. Mazur je obišao svet i održao je oko 1.000 koncerata sa obe strane „gvozdene zavese“, uključujući i u SAd. Njegov najzapaženiji koncert je nastup 20. septembra 2001. godine, nekoliko dana posle terorističkog napada u Njujorku, 11. septembra. Mazur i njegova filharmonija su tada maestralno izveli „Nemački rekvijem“ Johanesa Bramsa.
Tokom 2015. godine je obeleženo 100 godina od čuvenog dela „Crni kvadrat“ Kazimira Maljeviča. Umetnička galerija Tretjakov u Moskvi saopštila je da je ispod „Crnog kvadrata“ otkrila još dve slike. Galerija je obelodanila to otkriće na konferenciji istoričara umetnosti organizovanoj povodom 100 godina od stvaranja „Crnog kvadrata“, jednog od prelomnih dogadjaja u likovnoj umetnost s početka 20. veka. Prva slika ispod „Crnog kvadrata“ je kompozicija u kubo-futurističkom stilu, a ispod nje se nalazi još jedna u kasnijem, suprematističkom maniru. Na toj drugoj slici se nalaze geometrijske forme u raznim bojama – crvenoj, plavoj, žutoj i zelenoj, na crnoj pozadini. Umetnik je „Crni kvadrat“ naslikao 1915. godine i kasnije je napravio još dve verzije tog platna.
U SAD je ove godine raznim manifestacijama obeleženo 100 godina od rodjenja legendarnog američkog glumca i pevača Frenka Sinatre. U Hobokenu, rodnom gradu umetnika, otkrivena je zvezda u čast Sinatri koji je preminuo 1998. godine u Los Andjelesu. Na zvezdi piše: „Frensis Albert Sinatra – Glas Hobokena“. U muzeju tog grada održan je koncert na kojima su mladji izvodjači pevali čuvene Sinatrine pesme, poput „My Way“, „Strangers in the Night“, „I’ve Got You Under My Skin“ i „Theme from New York, New York.“
Raznim kulturnim manifestacijama u Francuskoj je 2015. godine obeleženo 100 godina od rodjenja ikone francuske šansone Edit Pjaf. Već više od 20 godina pesma „La Vie en Rose“ je neprestano medju 10 najboljih francuskih šansona i standard u celom svetu.​ ​Odmah posle terorističkih napada u Parizu​ 13. novembra​, mnogi umetnici iskoristili su pesme Edit Pjaf kako bi odali poštu žrtvama, a medju njima je Madona, koja je na koncertu u Stokholmu otpevala „La Vie en Rose“. U Los Andjelesu isto je učinila Selin Dion koja je interpretirala pesmu „L’hymne à l’amour“.
Kristofer Li (Christopher Lee), ikona horor filma, najpoznatiji kao tumač Drakule u produkciji britanskog studija Hamer, a pod stare dane kao Saruman u Gospodaru prstenova i Hobitu, preminuo je 11. juna u 93. godini od posledica respiratornih problema i srčanog udara. Li je u poslednjim godinama života bio veoma aktivan, i to ne samo na filmu – snimio je nekoliko albuma sa hevi metal muzikom.
Glumac egipatskog porekla, Omar Šarif (83) preminuo je 10. jula u Kairu od srčanog udara. Ljubitelj bridža i konjičkih trka, Šarif se proslavio 60-ih godina u filmovima velikog britanskog reditelja dejvida Lina medu kojima je ostvarenje „Lorens od Arabije“, u kojem je naslovnu ulogu tumačio Piter O’ Tul, i naslovnom ulogom u slavnom „doktoru Živagu“.
Jedan od najvećih francuskih glumaca, sa izuzetnom filmografijom i burnim privatnim životom, ​Alen Delon, 8. novembra je napunio 80 godina. Tokom pet decenija karijere, ​​Delon​, sa arogantnom lepotom, kako ga mediji opisuju, igrao je u stotinak filmova, medu kojima su „Roko i njegova braća“ i „Gepard“ Lukina Viskontija, „Samuraj“ i „Pandur“ Žan-Pjera Melvila, „Gospodin Klajn“ Džozefa Lozija i „Eklipsa“ Mikelandela Antonionija.
U svetu muzike, zapaženu godinu je imala britanska pop pevačica Adel koja je izdala 20. novembra novi album „25“, sa hit singlom „Hello“. Album je nekoliko dana po objavljivanju prodat u pet miliona primeraka. Adel (27) je postala popularna 2009. godine kada je osvojila nekoliko muzičkih nagrada Gremi. Njen najveći hit je „Someone like you“.