Rok za dostavljanje ponuda je 7. oktobar, a kredit će biti uzet od banke koja dostavi najnižu ponuđenu cenu.

Iako se navodi da je u pitanju dugoročni kredit, iz dokumentacije se vidi da grad planira da dug otplati za tri godine, a od banaka se očekuje da ponude grejs period od 12 meseci.

Sredstva obezbeđena zajmom lokalna samouprava, kako je najavljeno, planira da iskoristi za “investiciono održavanje gradskih saobraćajnica i vodovodne i kanalizacione mreže”.

Ukupno kreditno zaduženje Novog Pazara iznosi 196,7 miliona dinara, pa bi uz novi zajam dostiglo 376,6 miliona dinara, odnosno, 11,5 odsto ostvarenih tekućih prihoda u prethodnoj godini.

Zakonom je zabranjeno da ukupno zaduženje za kapitalne rashode lokalne samouprave bude veće od 50 odsto od ostvarenih prihoda u godini ranije.

Odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja kritikovali su na poslednjoj sednici Skupštine Novog Pazara ovu odluku tvrdeći da je lokalna samouprava zadužena više nego što je prikazano i da će uzimanje kredita, kojim će, kako su govorili, biti finansirana predizborna kampanja, to samo pogoršati.