“Ona (rezolucija o Srebrenici) bi trebalo da bude doneta 23. maja i verovatno se želi skrenuti fokus sa Srebrenice, politizovati sa Jasenovcem i manipulisati žrtvama”, rekao je Grlić Radman je novinarima u Šibeniku.

Ocenio je da rezolucija o Jasenovcu ne doprinosi izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i kulturi sećanja.

Protestna nota je, kako je dodao, upućena jer nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem nije dobio jasna uveravanja da ta rezolucija neće biti usvojena.

“Mi smo osudili pokušaje da se na bilo koji način Hrvatska bude instrument za unutarpolitičke svrhe u Crnoj Gori i istakli smo naša očekivanja da Crna Gora i njene institucije, pre svega Skupština, odustanu od tog poteza”, naveo je on.

Dodao je da se u razgovoru sa Ivanovićem zapitao kakav je istorijsko-politički kontekst i razlog zbog čega to Crna Gora radi.

“Kazao sam da usvajanje takve deklaracije, koja je nama apsolutno čudna i za koju smatramo da se politizuje i zloupotrebljava za unutarpolitička nadmetanja u Crnoj Gori, da će se ona negativno odraziti na evropski kurs Crne Gore, ali i na naša otvorena bilateralna pitanja”, kazao je hrvatski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, prošlo je više od 30 godina od kada je Hrvatska postala nezavisna, a nijedno otvoreno pitanje sa Crnom Gorom nije rešeno.

“Vi znate da je u vreme raspada bivše Jugoslavije Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije, u čemu su učestvovali i vojnici i ljudi iz Crne Gore”, naveo je Grlić Radman navodeći primer logora u Morinju i broda “Jadran”.

Komentari (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Dragan says:

    Zašto je uputio protestnu notu Crnoj Gori? Pa ta rezoluzija bi samo doprinela pomirenju u području bivše nam Jugoslavije i nije upućena ni jednom narodu, a ne mora se ni manipulisati žrtvama eto neka ih bude isto kao u Srebrenici, a znamo da nije ali bolje i to nego ništa. Zbog pomirenja i napredka budućeg pokolenja

    1
    0