On je novinarima rekao da se na prostoru Bezistana, južnog bedema Novopazarske tvrđave, kao i na severnoj tabiji trenutno radi na razređivanju dotrajalih i oštećenih zidova, te “pažljivoj demontaži svakog kamena”.

“Radi se o pažljivoj demontaži svakog kamena za koji nažalost nekada mora biti upotrebljena sila da bi se uklonio, jer se radi o kamenju koje je teško i po nekoliko desetina kilograma. Svaki kamen će nakon obrade biti vraćen sa mesta sa kojeg je uklonjen i biće povezan sa postojećom konstrukcijom. Šupljina između zdrave zidne mase i novog zida biće povezana vezivnim sredstvima kamena trpanca i maltera, koje je specijalno napravljeno po recepturi koja je izgrađena za južnu i sevenu tabiju”“, pojasnio je Hamidović.

Hamidović je istakao da će nakon završetka prve faze radova na rekonstrukciji kule Džephane, nastojati da promene plansku dokumentaciju idejnog rešenja ovog objekta.

„Ni meni se lično ne dopada izgled Džephane i voleo bih da više ima nalik na izvorno stanje, ali u toku je tek prva faza u kojoj se samo radi stabilizacija postojećih zidova.Kolegama iz Zavoda smo prosledili autentične dokaze kako je ona nekada izgledala, jer ni mi nismo zadovoljni ovakvim rešenjem“, naveo je Hamidović.

Rekonstrukcija severne tabije Novopazarske tvrđave, sa kulom Džephanom, počela je sredinom marta ove godine, a vrednost radova, koje izvodi beogradska kompanija “Koto”, sa podizvođačem, iznose 24 miliona dinara.

Komentari (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. gradjanski says:

    A izmene, jel…Ada vidite vi imal jos sta slobodno da se zagradi i da se napravi zgrada ili da sdp-ovci dograde lokal.
    Da pitamo gosp. Hamidovica kako onaj lokal “Dolce Vita” gde je visio SDP transparent moze uvece da zagradi saobracajnu traku ulice Avnoj-a ? Malo je trotoar sto ste im dali , sad su ulicu okupirali. Transparent zakaci pred izbore i sad zagradi ulicu a drugi neka placaju terase.

    3
    0