Supružnici Lidija i Almin Hazirović demantovali su danas navode doktora Ginekološko-akušerskog odeljenja novopazarske Opšte bolnice da su preduzeli sve mere kako bi pomogli Lidiji.

Oni, u saopštenju za javnost, tvrde da Lidijin život ne bi bio ugrožen, da joj ne bi bili uklonjeni reproduktivni organi i da bi čak i beba mogla biti spašena da su doktori ispoštovali proceduru.

Bračni par navodi da je Lidija sa odeljenja Hitne pomoći upućena na Ginekologiju sa naznakama da je trudnica i da ima bolove u stomaku, što je i zavedeno u protokolu Hitne pomoći.

“Da je dr Ajša Hajrović reagovala kako treba i uspostavila pravu dijagnozu na vreme mogla je da spasi reproduktivne organe Lidije, a procene lekara su da je i beba mogla biti spasena. Umesto toga, ona je dala dijagnozu bolova u bubrezima i urinarne infekcije, koju je urolog nekoliko sati kasnije odbacio”, stoji u saopštenju Hazirovića.

Oni navode da je dr Muamer Škrijelj u večernjim satima sproveo potrebne preglede, ali da im nije saopštio kakvo je stanje u Lidijinom stomaku.

“Iako je znao da je materica pukla, on je sa takvim stanjem poslao Lidiju za Kragujevac ne razmišljajući o njenom životu. Tim činom ju je još više ugrozio, što je u potpunoj suprotnosti sa osnovnim ciljem lekarskog poziva”, navedeno je u saopštenju.

Doktori protiv kojih su Hazirovići podneli krivične prijave, juče su izjavili da su preduzeli sve neophodne dijagnostičke mere i postupke kako bi pomogli pacijentkinji i optužili medije za neprofesionalno izveštavanje i vođenje prljave kampanje protiv njih.

Iako su zaposleni na Ginekologiji navodno održali konferenciju za novinare, nakon njihovih izlaganja i optužbi predstavnicima medija nisu omogućili da postavljaju pitanja, navodeći da je u toku postupak i da ne žele da se dodatno oglašavaju o ovom slučaju.

Oni su prema novinarima bili krajnje neljubazni, pojedinci su ih nazivali pogrdnim imenima, a neki medicinski radnici su im čak upućivali i psovke.

N. Kočović