On je na konferenciji za novinare kazao da mu je neshvatljivo i neprihvatljivo da Zukorlić na sednici tog tela u Strazburu ne spomene nijedan od stotina zločina i vidova diskriminacije i pritisaka nad Bošnjacima, veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici.

“Umesto toga, kazao je da Srbija u poslednjih osam godina beleži napredak u odnosima prema nacionalnim zajednicama. A u tih osam godina ukinut je program povratka raseljenih Bošnjaka u Priboj. Imamo i ovaj najnoviji primer konkursa za prijem novih vatrogasaca. Ništa od toga se ne nalazi u ovim preporukama, što znači da je režim našao nekog ko će, u ime Bošnjaka, sve to da oprosti i pređe preko toga”, rekao je Imamović.

Naglasio je da je to telo usvojilo “jako problematičan dokument, koji je neprihvatljiv za svakog ko je svestan uloge kao političkog predstavnika bošnjačkog naroda” time što se u njemu samo pozdravlja značajna zastupljenost nacionalnih manjina u parlamentu i vladi.

“Bošnjaci nemaju ništa od broja ministara i poslanika, ukoliko će oni raditi i govoriti u korist vladajućih stranaka iz Beograda, a ne u korist naroda koji ih je birao. Nisu nam potrebni ograničeni mandati, već trajno rešenje i inkluzija Bošnjaka u državne organe sa javnim ovlašćenjima koji neće zavisiti od političke volje ili koalicione kombinatorike”, naveo je Imamović.

Dodao je i da će predstavnici SDA Sandžaka u svim domaćim i međunarodnim organizacijama raditi na reviziji tog dokumenta, ali i Akcionog plana za Poglavlja 23 i 24 kako bi se “čula istina o problemima i diskriminaciji Bošnjaka”.

Poručio je da su narodni poslanici koji “preko Bošnjaka ulaze u parlament i vladu dužni da na svim mestima štite interese Bošnjaka i Sandžaka”.

“Interes ove vlasti i stranaka koje zastupaju ideju ‘srpskog sveta’, što je novi naziv za ‘Veliku Srbiju’, jeste da pokažu kako u Srbiji svi uživaju maksimalna prava i slobode, dok su Srbi ugroženi u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori. To nas dovodi u stanje podignute borbene gotovosti, neizvesnosti, stalnih sukoba sa susedima, što mi ne prihvatamo i borimo se za pozitivne političke promene”, zaključio je Imamović.

Komentari (1)

  1. Amir says:

    Pa kako Suljo za 30 godina borbe za jednaku zastupljenost Bosnjaka ne uspe da se za to izbori? Sto ne podnese ostavku kad 30 godina prima platu a rezultati nula? Jel mu jos za 30 godina bavljenja politikom najvece dostignuce zastava?

    0
    0

Comments are closed.