Inspekcijski nadzor lica mesta obavljen je oko devet časova, tokom kojeg je zapisnički konstatovano da se u Rašku uliva “tečnost, koja na osnovu boje i oštrog mirisa može ukazivati na to da se radi o opasnoj materiji, nafti ili derivatima nafte”.

Osim toga, prema nezvaničnim saznanjima našeg radija, inspektori su obišli i nekoliko preduzeća koja u svom radu koriste naftne derivate, ali prilikom prve kontrole nisu mogli da utvrde nepravilno postupanje ili havarije koje bi dovele do izlivanja tečnosti u kanalizaciju, a potom i u Rašku.

Zapisnik je prosleđen Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, nadležnoj za postupanje u ovakvim situacijama, kao i Odseku za suzbijanje privrednog kriminala Policijske uprave u Novom Pazaru koje će se uključiti u istragu.

Inače, zagađivanje Raške prvi put je primećeno još tokom vikenda, kada su brojni građani primetili mrlje u reci i osetili oštar miris.

Ulivanje nepoznate tečnosti u korito Raške i dalje traje.

Komentari (3)

 1. Građanin says:

  Ma nema šta da traže, evo ja ću im reći.
  Ovo se izliva iz gradske toplane, jer sad čiste kotlove i gorionike …
  Ovoliko otpadne vode koja u sebi sadrži naftne derivate nema nigde u blizini osim u Toplani.
  Na osnovu tehničke dokumentacije, JP Vodovod i kanalizacija može lako da utvrdi odakle stižu ove otpadne vode.
  Pošto NP nema kolektor, sva otpadna voda ide direktno u reku Rašku ili Jošanicu.
  Iz auto radionica nije sigurno jer oni otpadno ulje skladište i posle prepodaju. A na kraju krajeva ovo je velika količina otpadne vode koja nikako ne može da dođe iz neke auto radionice, tako da jedino preostaje Toplana.
  Ne verujem da na ovu krizu benzinske pumpe izbacuju naftu ili benzin u reku 🙂

  7
  0
 2. Emir says:

  A otkrise li onu krv? Ni to niko ne zna i nije video a cela ulica kod ciglane krvava, ada sede inspektori po setalistu po ceo dan i gledaju sta i gde da se ogrebu.

  4
  0
 3. Gradjanin 1 says:

  Eno ih sa kofama kod toplane…e sad ako je iz toplane nema sanse da SNS kadar odgovara. Srusice ovo koaliciju , jel ?

  2
  0

Comments are closed.