Iz Višeg tužilaštva, koje je prethodne skoro tri godine vodilo predistražni postupak, su nam rekli da su “nakon sprovedenih predistražnih radnji, predmet ustupili Osnovnom javnom tužilaštvu na nadležnost i dalje postupanje”.

Zastupnik porodice poginulog podoficira Nikola Lakić kazao je da tri godine njegovi rođaci, kolege vojnici i celokupna javnost čekaju da tužilaštvo okonča istragu.

“Nakon što su ispitani svedoci, urađena sva veštačenja, nakon tri godine ćutanja, Više tužilaštvo kaže nismo nadležni, prebacuju predmet Osnovnom tužilaštvu. Ovo je direktna posledica uplitanja politike u postupak i vršenje nedozvoljenog pritiska od neposredno nadležnih u tužilaštvu, koja za posledicu ima sakrivanje istine i dalje odugovlačenje postupka. Bruka i sramota srpskog tužilaštva kojim rukovodi Zagorka Dolovac”, poručio je Lakić na društvenoj mreži “X”.

Stariji vodnik Vojske Srbije Dejan Stojković poginuo je 24. juna 2021. godine, tokom priprema za združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021” na Pešterskoj visoravni, tako što se u borbenom vozilu BVP M80A ugušio, nakon što se u tom vozilu aktivirao sistem za gašenje požara halonom.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru navelo je prošle godine da je utvrđivanje uzroka smrti Stojkovića veoma složen predmet, a nakon što je donelo odluku o dodatnom veštačenju poverenom Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Iz tog tužilaštva su naveli sve procesne radnje koje su uradili do tad, najavljujući da će o svemu “blagovremeno obaveštavati javnost”.

Rođaci Stojkovića, kao i predstavnici Vojnog sindikata, u pojedinim medijma su kritikovali predugo trajanje predistražnog postupka, smatrajući da se “namerno odugovlači i razvodnjava slučaj”.