Međutim, ugovor sa njima još uvek nije potpisan jer je, nakon isteka roka za žalbe kompanija čije ponude na tenderu nisu prihvaćene, u toku period u kojem “Novi Pazar put” treba da prikupi dokumentaciju neophodnu za zaključenje ugovora.

U “Putevima Srbije” očekuju da ugovor bude potpisan do sredine juna.

Pored te kompanije iz Novog Pazara, zainteresovani za ovaj posao bili su i kineski “CCECC” (China Civil Engineering Construction Corporation) i “Ek-pet” iz Turske.

Prema podacima “Puteva Srbije”, dostavljenim našem radiju u februaru, ponuda “Novi Pazar puta” iznosila je oko milijardu i po dinara (preko 13,2 miliona evra), što je bilo za oko 150 miliona dinara više od ponude kineske kompanije čija je ponuda iznosila 11,9 miliona evra.

Preduzeće iz Turske za taj posao tražilo je preko 1,7 milijardi dinara, odnosno, više od 14,7 miliona evra.

Sve pristigle ponude veće su od procenjene vrednosti radova koja iznosi 979,2 miliona dinara ili oko 8,3 miliona evra.

Rekonstrukcija će zajednički biti finansirana od strane Evropske investicione banke i Republike Srbije, a tender se sprovodi u skladu sa pravilima i procedurama Evropske investicione banke.

Ovo je bio drugi tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji tog putnog pravca, jer je prvi, raspisan tokom juna prošle godine, poništen pošto su obe pristigle ponude bile za preko dva puta veće od procenjene vrednosti radova.

Tada su se prijavile turska kompanija “Tašjapi” čija je ponuda iznosila 2,6 milijardi dinara bez poreza na dodatnu vrednost, odnosno, oko 22,4 miliona evra i “Novi Pazar put” koji je tada tražio 1,9 milijardi dinara, odnosno, blizu 16,7 miliona evra.

Radovi na rekonstrukciji ovog putnog pravca trebalo bi da traju 16 meseci i obuhvate uklanjanje i rušenje oštećenih konstrukcija, ivičnjaka i kolovoza, pripremu podloge i nanošenje novih slojeva asfalta, uz uklanjanje telekomunikacionih i optičkih instalacija.

Od izvođača se očekuje i da izvrši rekonstrukciju mostova, sistema za odvodnjavanje, postavi bankine, LED rasvetu, nove saobraćajne znakove, izgradi potporne zidove, ali i sve druge radove propisane glavnim projektom.

Komentari (3)

 1. Kasim kaže:

  Opet Evropa finansira…ja rekoh da ne finansira Rusija ili Turska?

  1
  1
 2. Građanin kaže:

  @Kasim

  Batali te špekulacije. Ne finansira Evropa, već se građani ove zemlje zadužuju kod Evropske investicione banke koja je najveća multilatelarna kreditna institucija na svetu.
  Znači mi građani se zadužujemo a onda vraćamo kredit.
  U svakom slučaju lepo je što će se rekonstruisati ovaj putni pravac, ali nemojmo lagati da to nama neko poklanja.
  Rusija nikad nije ni dinara uložila, to je fakat, a koliko je škola samo urađeno od investicija Turske, bez kredita…to zaboravljamo.

  5
  1
 3. Kasim kaže:

  @gradjanin
  Evropska investiciona banka ne daje samo kredite vec i bespovratna sredstva. „Uredjeno skola?“ Jel i put Pazar- Tutin bez kredita? Kolika je kamata Gradjanin za put Pazar-Tutin koji placamo Turskoj?

  1
  2

Comments are closed.