Dokument koji je Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo 24. februara, na godišnjicu početka rata, Kineska medijska grupa prenosi (CMG) u celosti.

Kao prvo, ukazuje se na poštovanje suvereniteta svih zemalja i neophodnost striktnog poštovanja opšte priznatog međunarodnog prava, uključujući načela i principe Povelje UN, kao i garantovanja suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja. “Jednake su sve zemlje, bez obzira da li su velike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne… Međunarodno pravo bi trebalo da bude na jednaki i jedinstveni način primenjeno, i ne bi trebalo da se primenjuje dvostruki kriterijum”, navodi se.

U tački dva Peking poziva na odbacivanje hladnoratovskog mentaliteta. Bezbednost jedne zemlje se ne može postići na uštrbu bezbednosti drugih država, a regionalna sigurnost se ne može garantovati jačanjem i čak ekspanzijom vojnih blokova, navodi se. 

Kina, kako se dodaje, smatra da je neophodno  insistirati na zajedničkom, sveobuhvatnom, kooperativnom i održivom pogledu na bezbednost, fokusirati se na dugotrajni mir sveta, unaprediti izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira, kao i protiviti se ponašanju da se bezbednost svoje zemlje ostvari na temelju nesigurnosti drugih zemalja, sprečiti formiranje blokovskih konfrontacija.

Tačkom tri poziva se na prekid vatre jer, kako se dodaje, u sukobima i ratovima nema pobednika. Sve strane treba da pokažu razum i uzdržanost, da ne sipaju ulje na vatru, ne intenziviraju sukob, kako bi se sprečilo pogoršavanje krize u Ukrajini i da se ona otima kontroli. Sve strane bi trebalo da podržavaju da se Rusija i Ukrajina nađu na pola puta, što ranije obnove direktni dijalog, postepeno unapređuju ublažavanje situacije, kako bi na kraju postigle sveobuhvatno primirje, navodi se.

Peking u tačkama 4,5, i 6 poziva na obnovu mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize i zaštitu civila i zarobljenika.

Tačka sedam je očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, navodi se u dokumentu i dodaje da se Kina protivi oružanom napadu na civilne nuklearne objekte, poziva sve strane da poštuju Konvenciju o nuklearnoj bezbednosti, odlučno izbegavaju nuklearni incident do kojeg bi došlo zbog ljudskih faktora i podrža Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da igra konstruktivnu ulogu u očuvanju bezbednosti civilnih nuklearnih objekata.

Peking u dokumentu ističe i važnost smanjenja  strateških rizika. Ne sme se upotrebiti nuklearno oružje, niti pokrenuti nuklearni rat. Neophodno je usprotiviti se upotrebi nuklearnog oružja ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja. Treba sprečiti širenje nuklearnog oružja i izbeći nuklearnu krizu. Protivimo se da bilo koja zemlja u bilo kakvim uslovima razvija i upotrebi biološko oružje, naglašava se.

Kada je reč o garantovanju međunarodnog transporta hrane Kina ukazuje da bi sve strane  trebalo na uravnoteženi i sveobuhvatni način da realizuju sporazum o transportu hrane koji su potpisali Rusija, Turska, Ukrajina i UN, da podržavaju važnu ulogu UN u tome. Inicijativa o saradnji u međunarodnoj bezbednosti hrane, koju je predložila Kinu, nudi izvodljivo rešenje za globalnu krizu hrane, dodaje se.

Peking predlaže i obustavu jednostranih sankcija (tačka 10) bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN. Pojedine zemlje treba da prestanu sa zloupotrebom jednostranih sankcija i ‘jurisdikcijom duge ruke’, da igraju ulogu u ublažavanju krize u Ukrajini, i da stvore uslove za ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda u zemljama u razvoju, navodi se u dokumentu.

Tačkom 11 predviđa se obzbeđivanje stabilnosti industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja, a poslednja, tačka 12, govori o unapređivanju obnove posle rata.

Međunarodna zajednica treba da preduzme mere za podršku obnovi posle rata u sukobljenim područjima. Kina želi u tome da pruža pomoć i igra konstruktivnu ulogu, dodaje se u tekstu “Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize” .

Komentari (1)

  1. Aleksa says:

    Svi nekako znamo da ovo Ukrajina ne može da usvoji jer joj to neće dozvoliti USA i UK. USA svu svoju politiku bazira na konstantnom ratu, jer se tako finansira njihov najbogatiji industrijski kompleks, i tu Ukrajina nema šta da bira. Osim ako uz ovaj predlog ne ide i ogromno investiranje u obnovu Ukrajine od strane Kine.

    0
    0

Comments are closed.