“U budžet 2021. je uplaćeno 199 miliona evra, što je jedan procenat ukupnih javnih prihoda Srbije”, kazao je na predstavljanju studije generalni direktor “Koka-kola” HBC za Srbiju i Crnu Goru Svetoslav Atanasov na predstavljanju Studije o društveno-ekonomskom uticaju Koka-kola sistema i kompanije Bambi u 2021. godini.

Istakao je da “Koka kola” zapošljava direktno 1.614 ljudi, a preko dobavljača i drugih koji su uključeni u lanac poslovanja posredno još 14.900 radnika, što čini 0,5 odsto svih radnih mesta u Srbiji.

Kako je precizirao, to znači da svako radno mesto u ovom poslovnom sistemu stvara još osam radnih mesta u drugim privrednim sektorima.

Generalni direktor kompanije “Bambi” Dragan Stajković naglasio je da je ta konditorska industrija u 2021. imala rekordne rezultate i da je proizvela 30,5 miliona kilograma slatkiša.

“U 55. godini poslovanja, svaki drugi biskvit koji se prodaje i jede u Srbiji je proizveden u ‘Bambiju'”, rekao je on.

Podsetio je i da je u novu proizvodnu liniju 2021. uloženo 11 miliona evra, naglasivši da se ovih dana završava i useljenje u razvojni centar “Bambija”, koji će biti pomoć u unapredjenju proizvodnje.

“Ponosni smo na rezultate koje su ceo Koka-kola sistem i kompanija ‘Bambi’ ostvarili u izazovnoj 2021, doprinoseći nacionalnom BDP-u sa čak 0,7 odsto. Na svaki evro koji su potrošači izdvojili za ‘Koka-kola’ i ‘Bambi’ proizvode proizvedene u Srbiji, 70 evrocenti ostalo je u domaćoj ekonomiji, čime je demonstriran snažan lokalni karakter naših kompanija”, istakao je regionalni direktor “Koka-kola” HBC Nikos Kalaitzidakis.

On je ukazao da se poslovni sistem oslanja na lokalne dobavljače, osnažuju kupce i ulažeu u lokalnu radnu snagu.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je danas da je u prethodnih 25 godina “Koka-kola” investirala milijardu evra na različitim lokacijama u Srbiji, što je, kako smatra, priznanje politici Vlade Srbije prema investitorima.

Istakao je da je i da je “Koka-kola” danas jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji.

“‘Koka-kola’ sistem i ‘Bambi’ su kompanije koje dodaju vrednost ekonomiji Srbije, pružaju podršku profesionalnom razvoju mladih, predstavljaju partnere lokalnim zajednicama i daju snažnu podršku zapošljavajnju”, kazao je Momirović.

Samo u 2021. godini, ove kompanije su u razvoj lokalnih zajednica kroz društveno-odgovorne inicijative uložile oko 785.000 evra.

Danas je bila predstavljena peta po redu Studija društveno-ekonomskog uticaja “Koka-kola” sistema u Srbiji u 2021. godini, a po drugi put obuhvata podatke kompanije “Bambi”.

Predstavljanje rezultata pratila je i panel diskusija “Snaga partnerstva u izazovnim vremenima”.

Na panelu su učestvovali čelni ljudi kompanija Koka-kola HBC Srbija i Bambi, kao i državni sekretar Ministarstva finansija Srbije Saša Stevanović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović, generalna direktorka kompanije Mercator-S Violeta Kovačević i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.