Za predsednika komisije koja bi trebalo da se bavi očuvanjem i zaštitom pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku zajednicu, izabran je arhitekta Admir Marovac.

Prva usvojena odluka je “predlog mera zaštite kule Džephane”, čija je rekonstrkcija u toku a oko čega se vodi burna debata na društvenim mrežama.

Ministarstvo turizma izdvojilo je krajem prošle godine 24 miliona dinara za prvi deo radova, ali su BNV i jedan deo javnosti u startu odbacili ideju o zastakljivanju tek otkrivenog objekta unutar Novopazarske tvrđave”.

Predsednik Izvršnog odbora Vijeća Fuad Baćićanin tada je ocenio da projekat “u potpunosti menja izgled tog kulturno istorijskog spomenika”, te da se njime odstupa od autentičnosti i narušava slika grada.

Grupa građana okupljena oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” zastupa stav da Džephani, “s obzirom da postoje svi potrebni podaci o izgledu i načinu izgradnje”, treba vratiti autentičnost, za šta je pomoć zatražila i od organizacije “Evropa nostra” .

“Komisija će svim relevantnim institucijama poslati predlog mera zaštite, kako bi se zaustavila neadekvatna i nakaradna rekonstrukcija kule Džephane”, navodi se u saopštenju Vijeća.