Tačan datum raspisivanja konkursa i početka rada komunalne milicije, kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, još uvek nije poznat jer zavisi od ažurnosti i postupanja državnih organa, ali se očekuje da oni budu na ulicama Novog Pazar do kraja jeseni.

“U toku je opremanje prostorija u Dvorani ‘Pendik’, a raspisali smo i tendere za nabavku uniformi, obuće, opreme, kao i tri službena automobila koje će oni koristiti”, rekli su nam u lokalnoj samoupravi.

Za potrebe komunalne milicije Gradska uprava Novog Pazara nabaviće tri polovna automobila, proizvedena posle 2018. godine, sa pređenih maksimum 100.000 kilometara, zapreminom motora do 1.000 kubika i petostepenim ili šestostepenim menjačem.

U budžetu Novog Pazara za kupovinu tih vozila planirano je 3,25 miliona dinara.

Uniforma komunalne milicije sastoji se od sivih pantalona, belih košulja i majica, sa oker kravatom, pletenih džempera, zimskih jakni, mantila, poludubokih i plitkih cipela, rukavica i kačketa.

Predviđena je nabavka po 42 komada zimskih i letnjih pantalona, po 70 majica i košulja, 14 džempera, jakni, kišnih mantila, dubokih i plitkih cipela.

Komunalna milicija će imati zadatak da održava komunalni red, sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje delatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.