U saopštenju je navedeno da je “delegacija Kosova više puta tražila od srpskih institucija da podele sve informacije koje imaju u arhivama, ali i one koje su u međuvremenu date za tu lokaciju”, te ukazano da se “tako nešto nije dogodilo”.

“Ne dostavljanje dodatnih informacija, osim što pokazuje nedostatak saradnje srpskih institucija, dokazuje i nespremnost i nedostatak ozbiljne i iskrene posvećenosti da rasvetli sudbinu nestalih tokom rata 1998-99 na Kosovu”, kaže se u saopštenju.

Navedeno je da iskopavanja, započeta 10. maja, nisu dovela do pronalaska masovne grobnice sa posmrtnim ostacima žrtava rata, te naglašeno da pružanje dodatnih informacija, posebno iz arhiva institucija Srbije, ostaje ključno.

Ukazano je da “zbog specifičnosti terena i ovakvih lokacija koje su srpske vojne i policijske snage koristile tokom rata za sahranjivanje tela (ubijenih) i u pokušaju da prikriju tragove zločina, pružanje dodatnih informacija, posebno iz arhiva institucija Srbije, ostaje ključno”.

Istaknuto je da, u saradnji sa međunarodnim partnerima, Komisija Kosova očekuje dostavljanje dodatnih satelitskih snimaka za tu lokaciju, kao, kako su naveli “priliku da se tačnije označi lokacija masovne grobnice”.

U saopštenju je navedeno da je to bio slučaj iz dosadašnjih iskustava, sa dve masovne grobnice na teritoriji Srbije, u slučaju Rudnice i slučaja Kiževak.

Navedeno je i da Vlada Kosovo ostaje posvećena nastavku rada na tim pitanjima i da daje prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih.

Na lokaciji rudnika Štavalj, kod Sjenice, danas je završena pretraga terena i na tom mestu nisu pronadjeni posmrtni ostaci nijedne osobe, javila je prethodno televizija N1.