Iz Kancelarije za nestala lica saopšteno je da nisu pronađeni posmrtni ostaci nijedne osobe, a kako je rečeno za N1, po metodologiji koja se koristi, bilo je sasvim dovoljno vremena da se utvrdi da li je kod rudnika Štavalj, dolazilo do neke promene reljefa u poslednjih više od 20 godina.

Geolozi, odnosno arheolozi su utvrdili da se tlo nije menjalo, i to je bio dovoljan dokaz da se zaključi ceo postupak nakon zahteva prištinske delegacije da se taj teren ispita.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović,izjavio je da je lokacija pretraživana 13 dana.

“Više od 7.000 kubika materijala je ovde pretraženo i danas možemo da saopštimo da nisu pronadjeni posmrtni ostaci… Danas ćemo početi da vraćamo lokaciju u prvobitni položaj. Vezano za ovu i ostale pretražene lokacije, bez obzira na izvor i pouzdanost informacije, moram da kažem da su sve lokacije koje smo dobili proverene. Nemamo prava da bilo koju informaciju koju dobijemo ignorišemo i da je ne proverimo”, rekao je Odalović.

Odalović je za N1 kazao i da je rudnik Štavalj bila poslednja prijavljena lokacija od prištinske delegacije.

U Srbiji je na pet lokacija pronadjeno 917 posmrtnih ostataka osoba sa KiM, rešeno je oko 1.800 slučajeva, oko 1.500 identifikovanih su Albanci, a ostali su kosovski Srbi.

Još oko 1.600 osoba sa KiM se vodi kao nestalo.