Na tim izborima 1996. godine učestvovalo je devet izbornih lista, a ubedljivu pobedu, sa osvojenih 24.652 glasa, odnela je Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, što im je i donelo 33 od 47 odborničkih mandata.

Tih 24.652 osvojena glasa je najveća podrška koju je jedna lista imala na nekim od lokalnih izbora u Novom Pazaru.

Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) Slobodana Miloševića pripalo je 10 mandata, Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) Vojislava Šešelja dva, dok su po jednog predstavnika u Skupštini, tada Opštine Novi Pazar, imali Saborna narodna stranka i Grupa građana.

Ispod cenzusa ostala je Jugoslovenska levica (JUL), stranka Mirjane Marković, Miloševićeve supruge.

Iako su na sledećim izborima, 2000. godine, osvojili gotovo 10.000 glasova manje (14.865), SDA Sandžaka je opet dobila 33 odbornička mandata.

Na drugom mestu bila je koalicija SPS i JUL-a sa 11 mandata, dok su radikali, Grupa građana i Demokratska opozicija Srbije (DOS) imali po jednog predstavnika u lokalnom parlamentu Novog Pazara.

U izbornoj trci učestvovalo je osam izbornih lista, a bez predstavnika Skupštini Novog Pazara, između ostalog, ostao je Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića.

Na izborima 2004. godine prvi put se pojavila Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića kojoj je sa 10.766 glasova pripalo 17 odborničkih mesta.

Opet je pobedila SDA Sandžaka, ali sada su im 13.572 glasa doneli 21 mandat.

Radikali su bili treća opcija po snazi sa četiri odbornička mesta, jedan manje imala je Stranka za Sandžak (SZS) Fevzije Murića, dok je Srpski demokratski savez, koji su činili Demokratska stranka Srbije (DSS), SPS, SPO i Nova Srbija (NS), imao dva odbornika.

Na izborima je učestvovalo rekordnih 12 stranaka i koalicija, a ispod cenzusa su ostali Demokratska stranka (DS), G17+ i pokret “Snaga Srbije” Bogoljuba Karića.

Ljajićeva SDP je prvi put trijumfovala na izborima 2008. godine sa 21.449 osvojenih glasova što im je donelo 23 odbornička mandata.

SDA Sandžaka osvojila je 16.770 glasova i 18 odborničkih mesta, a koalicija koju su činili SRS, DSS, SPS i NS šest mandata.

Na izborima su učestvovale još četiri liste, ali su “ispod crte” ostali Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića i Stranka za Sandžak.

Iako je osvojila manje glasova, SDP je četiri godine kasnije opet pobedila u Novom Pazaru. Dobili su podršku 14.190 Novopazaraca, što je bilo dovoljno za 17 mandata.

SDA Sandžaka je imala 11.430 glasova (14 mandata), dok se prvi put na izborima pojavila Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), koju je podržavao pokojni muftija Muamer Zukorlić, osvojiviši 8.638 glasova na osnovu kojih im je pripalo 10 mandata.

Sandžačka narodna partija (SNP) Mirsada Đerleka imala je četiri predstavnika u lokalnom parlamentu, a prvi put se na političkoj sceni Novog Pazara pojavila i Srpska napredna stranka koja je, u koaliciji sa DSS i NS, osvojila dva odbornička mandata.

Na lokalni izborima 2012. godine u Novom Pazaru učestvovalo je devet izbornih lista, a bez predstavnika u Skupštini ostali su, između ostalog, SPS, SRS, LDP i Dveri Boška Obradovića.

Sličan rezultat zabeležen je i na izborima 2016. godine. SDP je sa 16.655 glasova osvojila 18 mandata, SDA Sandžaka je sa 10.381 pripalo 11, dok je Bošnjačka demokratska zajednica, sada sa sufiksom Sandžak, dobila podršku 9.459 Novopazaraca, što im je opet donelo 10 mandata.

Koalicija naprednjaka i socijalista osvojila je pet odborničkih mandata, a SNP tri.

U izbornoj trci učestvovalo je 10 partija i koalicija, a u lokalni parlament nisu uspeli da uđu radikali, Dveri, DSS, kao ni lista bivšeg predsednika SDP-a Rešada Hodžića.

Prvi put na političkoj sceni Novog Pazara pojavile su se “fantomske liste”.

Na poslednjim izborima, održanim 2020. godine, SDP je ostvarila najbolji rezultat, kako po broju glasova (18.653), tako i osvojenih mandata (21).

Došlo je do smene na drugom mestu, pa je sada Stranka pravde i pomirenja (SPP), kao naslednica BDZS, sa 9.742 glasa dobila 11 mandata, dok je SDA Sandžaka (7.716 glasova, devet mandata) pala na treće mesto.

Na izborima su učestvovale samo četiri liste, a koalicija oko naprednjaka i socijalista je u Skupštini Novog Pazara dobila šest odborničkih mesta.

Lokalni izbori u Novom Pazaru održaće se 17. decembra.