Mahmutović je, kako je obrazložila ta organizacija, nominaciju dobio zbog “podnošenja rekordnih 37 tužbi protiv građana, aktivista, lekara i čak jednog pacijenta koji je kritikovao njegovo postupanje tokom pandemije kovid-19”.

Građanske inicijative su podsetile da su zbog izostanka transparentnosti, velikog broja inficiranih i preminulih od kovida i loših uslova u novopazarskoj bolnici građani u 2020. godini preko 100 dana protestovali, kao i da je 37 lekara specijalista potpisalo peticiju za smenu Mahmutovića i njegovih saradnika.

“Mahmutovićev odgovor na to su bile SLAPP tužbe protiv onih koji su ga kritikovali na protestu, na društvenim mrežama i u medijima. Od ukupno 37 tužbi, čak sedam je podneo protiv Aladina Paučina, vođe protesta i osnivača Inicijative slobodnih građana od kojeg traži preko tri miliona dinara”, navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija dodala je da je Osnovni sud u Novom Pazaru Paučinca već tri puta osudio, a da su dve Mahmutovićeve tužbe odbačene.

Građanske inicijative nominovale su i kompaniju “Galens” za titulu “Korporativni siledžija godine” zbog podnošenja pet tužbi protiv ekoloških aktivista koji su javno ukazivali na spornu gradnju koju njihova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške Gore.

Nakon nominacija, žiri će izabrati kandidate za uži izbor, a konačni “pobednici” Evopskog SLAPP takmičenja biće proglašeni na prvoj Evropskoj Anti-SLAPP konferenciji, koju “CASE” koalicija i Evropski centar za slobodu štampe i medija organizuju pod patronatom Evropskog parlamenta u oktobru ove godine u Strazburu.

Ta konferencija okupiće članove “CASE” koalicije, žrtve SLAPP-a, stručnjake, novinare, medijske profesionalce, advokate, kreatore politika, zagovornike slobode govora, akademike, ombudsmane, sudije i predstavnike civilnog društva, u cilju mapiranja mogućnosti zaštite i podrške metama ovakvih tužbi.

SLAPP tužbe, zloupotrebljavajući pravo na sudsku zaštitu, koriste moćnici, uglavnom političari, javni službenici i sve češće privatne kompanije bliske vlasti, kako bi zastrašili i ućutkali javne kritičare uvlačeći ih u dugotrajne i finansijski iznurujuće pravne postupke.

Mete su novinari, aktivisti, uzbunjivači i branitelji ljudskih prava.

Komentari (1)

 1. Gradjanin kaže:

  Meho, ja kao gradjanin sam “ponosan” na tebe.
  Živeo ti nama 100 godina!
  Sandžački lav kakvog majka ne radja!

  1
  1

Comments are closed.