Ona je kazala da BIRN, u saradnji sa Građanskim inicijativama i istraživačima iz 16 organizacija, pet godina intenzivno prati javne konkurse lokalnih samouprava, pokrajinskih sekretarijata i ministarstava u oblasti medija, kulture, civilnog društva i omladine i da javnost nema dokaze da je taj novac, meren u milijardama dinara, namenski potrošen.

Maksić je naglasila da je važno da novac dodeljen na javnim konkursima bude utrošen u javnom interesu, da građani osete boljitak, da su njihova prava unapređena, a lokalne zajednice bolje, ali da se to u praksi ne dešava.

“Videli smo da se novac dodeljuje tabloidnim medijima koji krše sve etičke i profesionalne standarde, medijima koji imaju propagandnu uređivačku politiku i glasnogovornici su partije na vlasti. Novac ide i organizacijama koje su povezane sa partijama na vlasti, odnosno organizacijama za koje ne znamo šta rade, niti možemo da nađemo bilo kakav trag o njihovom delovanju”, rekla je ona.

Maksić je navela da je istraživanje pokazalo da je od 2019. godine na javnim konkursima izdvojeno preko 400 miliona dinara za sufinansiranje projekata medija i organizacija iz Sandžaka i da je većina tog novca otišla jednom mediju, RTV Novi Pazar.

“Primetili smo i da ima puno rešenja o dodeli sredstava gde nema naziva projekata, pa nemamo nikakav signal o čemu su ti projekti”, rekla je.

Maksić je dodala da je lokalna samouprava Novog Pazara bila otvorena za saradnju, da nisu imali problema da dođu do rešenja o tome ko je dobio i koliko novca, ali da problemi nastaju kada se traže neka druga dokumenta, poput predloga projekata, finansijskih i narativnih izveštaja.

“Ta dokumenta su neophodna kako bi se videlo da li je novac namenski potrošen. Dešava se da nam odgovore da su predlozi projekata autorska dela, da su zaštićeni zbog podataka o ličnosti, a čujemo i izgovor da su to poslovne tajne, što je neprihvatljivo. Svaki dokument koji pokazuje kako je potrošen javni novac mora da bude javni dokument”, zaključila je Maksić.

Komentari (1)

  1. Mirsad says:

    Za samo 4 godine je Rasim Ljajic nasih skoro cetiri miliona eura dao hadzi-Denisu za njihovu RTV. Dal je mogao problem vazduha da se resi za ta 4 miliona eura. Problem za koji talenat Melajac rece da imaju nijet da resavaju. Nasih 4 miliona eura su oteli , a nijet za probleme.

    1
    0

Comments are closed.