Predstavnici svih nacionalnih saveta manjina prihvatili su danas na zajedničkoj konferenciji u Beogradu izmene i dopune aktuelnog zakona, po kojem će u oktobru ove godine biti sprovedeni izbori za manjnske savete, saopštilo je Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu.

BNV je u saopštenju navelo zaključak predstavnika manjina da “do daljneg” važe sve odredbe Zakona o nacionalnim savetima koje su nedavno osporene odlukama Ustavnog suda.

“Time su važeće i odluke koje se tiču izbora direktora osnovnih i srednjih škola, jednoglasan je zaključak svih učesnika na hitno sazvanoj konferenciji u organizaciji Ministarstva pravde i lokalne samoprave, Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Delegacije Evropske unije u Srbiji”, navodi se u saopštenju BNV.

Ustavni sud Srbije je polovinom januara osporio odredbu Zakona o nacionalnim savetima kojom se propisuju ovlašćenja saveta u odnosu na takozvane ustanove od posebnog značaja.

Sud je osporio i zakonsku odredbu koja predviđa da nacionalni saveti mogu preuzimati osnivačka prava nad medijima, jer ni novi Zakon o javnim preduzećima ne dozvoljava Republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi da bude osnivač medija.

I.Slezović