Slika američkog umetnika Marka Rotka prodata je za 82 miliona dolara, saopštila je danas aukcijska kuća Kristi u Njujorku.

Rotkova slika “N° 10” iz 1958. prodata je za skoro dvostruko više novca nego što se procenjivalo.

Slika britanskog umetnika Lusijana Frojda prodata je sinoć za 56,2 miliona dolara, takođe na aukciji kući Kristi.

Ta aukcijska kuća je poslednja tri dana prodala umetnička dela u vrednosti od preko milijardu dolara, pokazujući rastuću klasu super bogatih na svetu i njihov apetit za trofejnu umetnost.
Na sinoćnoj aukciji bila su dela Lusijana Frojda, Frensisa Bejkona i drugih.

Na aukciji kuće Sotbi, takođe u Njujorku, još jedna slika Marka Rotka i jedna američkog umetnika Roja Lihtenstajna u utorak uveče prodate su za više od 88 miliona dolara.

Rotkova slika “Bez naslova (Žuto i plavo)” prodata je za 46,5 miliona, a prethodno je njena vrednost procenjena na između 40 i 60 miliona dolara.

Slika “The Ring” Roja Lihtenstajna prodata je za 41,69, iako je procenjena na 50 miliona dolara. Slika Gerharda Rihtera”Abstraktes Bild” bila je procenjena na 30, a prodata je za 28,25 miliona dolara.

Sinoć je prodato i nekoliko slika Endija Vorhola, među kojima “Supermen” i “Mao”, koje su prodate za 14,36 odnosno 14,4 miliona dolara.

Kuća Kristi je u ponedeljak prodala Pikasovu sliku “Žene iz Alžira” za 179,36 miliona dolara, što je najviša cena koju je do sada dostiglo neko platno.