Medijski stručnjak i osnivač radija B92 Veran Matić oštro je kritikovao nedavno sprovedeni konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Novom Pazaru ocenivši da je on “najbolji primer za to kako ne treba i kako se ne sme raditi”.

On je u autorskom tekstu objavljenom na sajtu “Cenzolovke” istakao da je Jelica Popović, članica Komisije koja je ocenjivala pristigle projekte, predložena od strane Udruženja o kojem ne postoji niti jedan podatak, kao i da nikada nije čuo za medijskog stručnjaka Radojicu Bunčića, niti šta ga kvalifikuje za člana Komisije.

Matić je naveo da letimičan pogled u spisak 19 podržanih projekata opravdava stav člana Komisije Slobodana Radičevića, koji je bio nadglasan od strane druga dva člana, da se sredstva ne dodele listovima “Alo” i “Kurir” koji su, za samo šest meseci, više stotina puta prekršili Kodeks novinara.

“Voleo bih da se Radičević izuzeo i iz odluke da skoro 47 miliona dinara, od ukupne sume od 55 miliona dinara, na konkursu bude dodeljeno Radio-televiziji Novi Pazar. To nema veze sa konceptom projektnog sufinansiranja. Visina dodeljene sume ovoj medijskoj kući, koja predstavlja čak 85% celokupne sume, namenjene svim projektima, vređa zdrav razum”, napisao je Matić.

On je dodao da je mišljenja da poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji neće biti otvarana zbog ovakvih primera u medijskoj sferi u kojima je praktična primena dokumenata usvojenih od strane Vlade Srbije sušta suprotnost onome što u njima piše i šta propisuju.