On je na sednici tog nacionalnog saveta rekao da su imali intenzivne razgovore sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, ali da nisu uspeli da se dogovore.

Kao razlog zbog kojih su propali razgovori sa SDA Sandžaka Memić je naveo razlike u programu delovanja BNV, jer su oni zahtevali potpunu depolitizaciju tog organa i promene svega onoga što je bilo loše.

Sa druge strane, naveo je Memić, sa SPP su usaglasili oko 90 odsto programskih ciljeva, ali nisu mogli da se dogovore oko toga ko će biti predsednik BNV.

“Nastavićemo da vodimo kulturu dijaloga, da mirimo narod. Mi nismo u obraćanjima, iako smo bili napadnuti, odgovarali, ni SPP ni SDA Sandžaka. Bićemo konstruktivna opozicija, imamo mnogo toga zajedničkog, prvi smo zagovarali jedinstvenu Islamsku zajednicu, a bez SDP nema jedinstvene Islamske zajednice”, poručio je Memić.

Dodao je da ne bi voleo da sadašnji saziv BNV bude kontinuitet rada prethodnog i da je neophodna depolitizacija njegovog rada kako bi “bila otvorena vrata svim ljudima koji nisu politički aktivni”.

“Ovo ne treba da bude govornica gde se iznose samo politički stavovi o promeni Ustava, himne ili grba Srbije, to treba da rade političke partije, imamo predstavnike u Skupštini. Ovde treba da pričamo o jeziku, obrazovanju, kulturi i informisanju, a možemo naći i zajednički jezik o politici”, istakao je Memić.

Lista SDP u BNV ima 12 većnika.