Mihajlović je na svečanom otvaranju toplane na biomasu u Industrijskoj zoni kazala da Novi Pazar, kao grad koji je imao problema sa kvalitetom vazduha, zaslužuje da se greje na zdrav način.

“Ono što je boljitak i što je dobro za sve građane Novog Pazara jeste da će toplana raditi 24 časa. Ova toplana će imati nultu emisiju sumpor-dioksida, imaće 87 odsto manje emisije ugljen-dioksida i nije u centru grada”, kazala je Mihajlović.

Mihajlović je dodala da je Vlada Srbije prethodno uradila projekat sa nemačkom vladom i KfW bankom kojim su smanjili gubitke u toplovodu sa 22 procenta na osam procenata.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je značaj puštanja u rad nove toplane višestruk.

“Pre svega samim izmeštanjem toplane iz strogog centra grada u Industrijsku zonu imaćemo znatno čistiji vazduh. Čistije gorivo umesto mazuta, koji se dosad koristio, biće biomasa i gas gde su mali procenti zagađenja” naveo je Biševac.

Projekat izgradnje toplane na biomasu, nove toplovodne mreže i rekonstrukcije postojeće vredan je 6,5 miliona evra, od kojih je milion grant Vlade Švajcarske, a ostalo kredit nemačke razvojne banke KfW.

Svečanosti puštanja toplane u rad prisustvovao je direktor švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ričard Koli, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i direktor kancelarije KfW banke u Beogradu Rudiger Hartman.

Toplana je izgrađena u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata “Raška”, ima jedan kotao na biomasu jačine osam megavata i dva pomoćna, jačine 4,5 i sedam megavata, koji će kao energent koristiti gas.

Izgrađeno je oko 1.800 metara nove toplovodne mreže i rekonstruisano 700 metara postojeće.

Njenim puštanjem u rad biće uvećani kapaciteti za daljinsko grejanja stambenog i poslovnog prostora sa 100.000 na 240.000 kvadrata.

Radove je izvodila austrijska kompanija “Urbas”, uz podizvođače “Iskop gradnju”.

Komentari (2)

 1. Amko says:

  Pita li ih neko sto Pazarci placaju grejanje 135 dinara po metru kvadratnim a Kragujevcani 85 ? Zasto mi placamo vise od 50 posto skuplje grejanje?

  2
  0
 2. Seno says:

  Grejanje ce nam zavrsit Nikola Jolovic

  0
  0

Comments are closed.