„Ministarstvo je uputilo dopis školama u kome je naložilo da školska godina u svim školama počne slušanjem himne Srbije ‘Bože pravde’. Prema dosadašnjim saznanjima, sve škole su postupile u skladu sa tim nalogom, sem u izolovanom slučaju u OŠ ‘Rifat Burdžović Tršo'“, navelo je Ministarstvo u pisanoj izjavi za agenciju Beta.

Ukoliko bi se saznalo da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, u te škole će biti poslata prosvetna inspekcija, dodato je.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je ranije da će 1. septembra školska godina u svim školama početi intoniranjem ili izvodjenjem državne himne i da, ukoliko škola nema razglas, himnu treba pustiti u svakoj učionici na prvom času nastave koristeći muzički uredjaj, kompjuter ili telefon.

Direktor Osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“ Nusret Zuković rekao je da je ta škola u potpunosti postupila po uputstvima Ministarstva prosvete, pa i u tom izolovanom slučaju, kada je jedna učiteljica nastavu započela intoniranjem himne Srbije, dok je u toku drugog časa učenicima prvog razreda, koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, pustila himnu sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“.

Komentari (2)

 1. Branko Ružić kaže:

  Hahahahahah…dobro je ovo sa puštanjem himne na telefonu. Zamisli scenu, nastavnik vadi telefon , traži na youtube-u himnu, pušta himnu ali telefonu riknuo zvučnik pa se ne čuju visoki tonovi već samo neki neodredjeni zvuk.
  Da je država podigla plate prosveti , možda bi nastavnik imao bolji telefon, ili da su škole bolje opremljenije, onda bi moglo i na nekom razglasu da se pusti. A do tada slušajte himnu makar to bilo i na nekom starom dotrajalom telefonu.

  5
  1
 2. Zana kaže:

  Malo je reći da je to notorna neistina da se u OŠ,,Rifat Burdžović Tršo“ iz Novog Pazara nije ,,emitovala“ himna Republike Srbije! Odgovarno tvrdim da jedan od tri simbola I NAŠE DRŽAVE -HIMNA ,,BOŽE PRAVDE“ INTONIRANA U NAVEDENOJ ŠKOLI! Komentari tipa rekla – kazala,bar do dana današnjeg u našem zakonu nije imala težinu,a ovo je upravo to. Ko i zbog čega fingira ovu priču,možda pokaže vreme. Ali,eto,gospodo ,i mi ,,čudaci“ ( po vama) poštujemo sve simbole Republike Srbije,jer je, ponavljam,i naša država. P.S. Koliko naših državljana zna bar uvodne rečenice Ustava Republike Srbije? I šta se njime garantuje? Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je direktor ove škole jedan od najboljih i najpoštenijih u državi,pre svega čovek,a onda i direktor. A za pojedince…pa svi mi imamo ime i prezime i ako treba da se za nešto odgovara ,ispita ta konkretna stvar i postupi po zakonu,a ne od kukova leta. Ali ,ja neću da prestanem da verujem u svoje uverenje da su gospoda Vučić i Ružić pravedni,i neće dozvoliti nepravdu licima nacionalne manjine.

  1
  1

Comments are closed.