On je nakon sastanka sa predstavnicima policije, Prekršajnog suda i Centra za socijalni rad kazao da je suzbijeno prisustvo prosjaka koji su iz drugih gradova dolazili u Novi Pazar, ali da problem i dalje predstavljaju ovdašnje meštanke koje zloupotrebljavaju decu u te svrhe.

Izneo je podatak da je tokom prošle godine Prekršajni sud procesuirao 16 osoba iz drugih gradova koji su dolazili u Novi Pazar kako bi prosjačili, te da se oni nakon toga više nisu vraćali.

“Ove godine imamo šest prijava. To ne znači da je prosjačenje totalno suzbijeno”, kazao je Murić.

On je dodao da se šest prijava koje je Sud za prekršaje podneo od 1. juna ove godine odnose prevashodno na građanke koje prose sa decom i ocenio da je procesuiranje takvih slučajeva komplikovano.

“Komplikovana je procedura jer treba ženu sa decom privesti, obezbediti im prihvatilište, a najbliže je u Kragujevcu. Da bi mogli majku da procesuirate, morate da uradite i neke druge postupke vezane za decu, što je dosta teško Sudu za prekršaje koji nema finansijskih sredstava da to sam radi”, rekao je Murić.

On je najavio da će policija, zajedno sa Centrom za socijalni rad i Prekršajnim sudom, ubuduće, dva puta mesečno sprovoditi aktivnosti usmerene ka suzbijanju prosjačenja.

Kazao je da je grad prihvatio inicijativu Centra za socijalni rad za formiranje Prihvatilišta za decu i omladinu, čiju će izgradnju finansirati grad, kao i da će se u suzbijanje prosjačenja uskoro aktivno uključiti Komunalna milicija.

Komentari (1)

  1. Opstinska nebriga says:

    O cemu ovaj covek prica ?!! Pazar pun prosjaka iz raznoraznih krajeva koji su ujedno i opasni kriminalci jer pljackaju i napadaju kad god im se ukaze prilika

    2
    0

Comments are closed.