U zajedničkom saopštenju, oni su pozvali Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da reaguje i osudi upotrebu jezika mržnje i usprotivi se upotrebi tog termina za Albance.

Oni su naveli da je Vulin 20. maja u više navrata upotrebio tu reč, govoreći o Albancima, a da je njegova izjava medijima objavljena i na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Srpsko pravosudje je 2018. godine utvrdilo da je reč ‘šiptar’ uvredljiva i označena kao govor mržnje. Uprkos tome, ministar Vulin je tu reč aktivno i dosledno koristio kada je reč o Albancima i nastavlja da to čini bez ikakvih posledica po njegov položaj u Vladi Srbije. Javnim funkcionerima koji koriste jezik mržnje nije mesto na vlasti“, dodaje se.

Nevladine organizacije su ukazale da govor mržnje podriva širenje evropskih vrednosti u društvu, kao i vladavinu prava i funkcionisanje demokratskog i tolerantnog društva.

„Kada visoki državni zvaničnici koriste govor mržnje za targetiranje odredjene etničke grupe, to može imati razorne posledice, jer podstiče diskriminaciju, etno-političku radikalizaciju i potencijalno dovodi do nasilja. Retorika koju je ministar Vulin koristio u svom govoru je ista retorika koju su mediji i zvaničnici koristili tokom devedesetih godina za dehumanizaciju albanskog stanovništva i podsticanje maltretiranja, kršenja ljudskih prava i na kraju ratnih zločina na Kosovu“, navodi se.

U saopštenju se upozorava da upotreba govora mržnje u slučaju visokih vladinih zvaničnika ohrabruje one delove društva koji rade protiv mira i normalizacije odnosa, kao i protiv evropske budućnosti zemalja u regionu.

Saopštenje su zajednički potpisali organizacije Aktiv, Balkan forum, BPRG, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Gradjanske inicijative, Centar za mir i toleranciju iz Gračanice, Demokratija plus, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj, docentkinja Univerziteta u Beogradu Jelena Lončar i Kosovski demokratski institut.

Saopštenje su potpisali i Kosovski pravni institut, Komitet pravnika za ljudska prava, Nove društvene inicijative, Odbor za ljudska prava iz Bujanovca, aktivisti Rahim Salihi, Valon Arifi, Vjolca Arifi, zatim Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i sa Kosova.

Komentari (1)

  1. pele kaže:

    Samo bih podsetio gospodina Vulina da na Kosovu živi 150000 Srba koji sa ljudima koje on oslovljava tim ružnim nazivom svakodnevno komunicira, radi, saradjuje, posluje….on sedi u Beogradu i može da laprda šta mu se prohte ali bih ga ipak zamolio da misli malo i na nas koji smo na Kosovu…

    1
    1

Comments are closed.