Kako je Nikezić naveo u saopštenju, zemlje u regionu ograničavaju cene goriva na pumpama, kako bi zaštitile gradjane i privredu.

„Madjarska je pre dva dana ograničila cene goriva na 1,31 evro po litru u narednih 90 dana, dok je Hrvatska to isto uradila još pre mesec dana, kada je limitirala cenu goriva na 1,46 evra“, rekao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, te dve države nisu smanjile ni akcizu, ni PDV na gorivo, „što znači da se neće smanjiti prihodi države, već samo zarada distributera i trgovaca naftnim derivatima“.

„Za visoku cenu goriva u Srbiji zaslužna je i ova vlast, koja je od 2012. godine akcizu na dizel povećala sa 35,57 na 59,48 dinara po litru, odnosno za čak 67 odsto, pa ne čudi što su cene goriva u Srbiji u poslednjih godinu dana porasle za 21 procenat i već odavno prešle limtirane vrednosti u okruženju“, istakao je Nikezić.

On je zatražio da se ograniče maksimale cene benzina i dizela za gradjane i privredu, uz ocenu da cena goriva „direktno utiče na cene svih drugih namirnica“, što prema njegovim rečima, može dovesti do „dramatičnog pada životnog standarda“.

Komentari (2)

 1. Autorentdoo rent a car kaže:

  Cena goriva itekako utice na poslovanje rent a car agencija. Stabilnost cena goriva i cena goriva koja je konkurentna u regionu cine i nasu industriju rent a car usluga konkurentnijom. Naravno, ne samo oblast rent a car vec svaku oblast ciji troskovi nekim dleom zavise od cena goriva.

  2
  0
 2. ProMove kaže:

  Ne samo rent a car agencija nego pogadja sve firme koje se bave prevozom. Mi se bavimo medjunarodnim selidbama i medjunarodnim transportom i imamo problem da ostavimo cene na istom nivou. Ako cene goriva ne krenu uskoro nadole onda će transport morati poskupeti pošto cena goriva uvelikim delu ulazi u cenu koštanja usluge.

  1
  0

Comments are closed.