Kako je naveo, Ziđin izvozi rudu bakra u Kinu, uprkos tome što je obnovljena topionica bakra u Boru puštena u rad, što je sudar na prelazu puta preko pruge u Jagodni samo potvrdio.

Nikezić je rekao da je Ziđin ostvario profit od preko milijardu evra u 2022. godini.

“Umesto da Ziđinu naplati porez na ekstraprofit od najmanje 500 miliona evra, SNS vlast nastavlja da podržava ubrzani rast izvoza ruda metala, koji je pre dolaska Ziđina bio 170 miliona evra, a u prošloj godini je prešao 1,9 milijardi evra, odnosno 11 puta više”, rekao je potpredsenik SSP-a.

On je istakao da je državni interes da rudnici služe kao sirovina za metaloprerađivačku industriju i dalju primenu u razvoju proizvoda i novih tehnologija, koji donose bolje plaćena radna mesta, a ne da “kao kolonija izvozimo jeftinu rudu u Kinu, iz koje uvozimo skupu opremu i druge proizvode široke potrošnje”.

“Pri tome, vlast dobro zna da država Srbija i njeni građani od toga nemaju ama baš nikakve koristi, a najbolja potvrda je činjenica da nam je rast BDP-a u 2022. bio među najnižim u regionu, dok smo zvanično među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi”, navedeno je u saopštenju.

Juče je između stanica Paraćin i Jagodina, teretni voz naleteo na kamion, a od jačine udara vagoni su iskočili iz šina dok se kamion raspao. Teretna kompozicija od 16 vagona natovarenih rudom išla je iz Bora za Bar, saopštile su “Infrastrukture železnice Srbije”.