Nosilac liste Sandžačke demokratske partije, koja ima 12 većnika, Husein Memić kazao je da je njihov stav da sve liste treba da učestvuju u radu i da veruje da će do dogovora doći.

“Mislim da je vreme da BNV bude jedinstveno, izborna kampanja je bila u tom smeru. Mislim da je to u interesu svih nas, dosta je bilo svađa i podela”, izjavio je Memić.

Dodao je da je početak pregovora uvek težak, te da učesnici imaju različite poglede na odnos sa državom i podelu funkcija.

“Mi smo, shodno rezultatima, postupali racionalno, nudili podelu na osnovu broja osvojenih glasova, ali druga strana misli da može da izvuče više i bolje. Sve je to razumljivo i nije kočnica za postizanje dogovora”, istakao je on.

Nositeljka liste Stranke pravde i pomirenja, koja, takođe, ima 12 članova BNV, Misala Pramenković kazala je da su zadovoljni tokom pregovora o formiranju buduće većine.

“Mi smo na raspolaganju za svaki vid saradnje, ali potenciramo na našem programu i tačka zajedničkog delovanja moraju biti bošnjački nacionalni interesi. Ona strana koja vidi sebe, u konstruktivnom smislu, delom budućeg saziva imaće u nama konstruktivnog sagovornika”, ocenila je Pramenković.

Prvi na listi “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, kojoj je pripalo 10 većnika, Fuad Baćićanin poručio je da je njihova želja da do 26. decembra bude postignut dogovor i da BNV nastavi da radi u punom kapacitetu.

“Nadamo se da će Bošnjaci raditi zajedno, da će većnici biti svesni odgovornosti koju su preuzeli, da će nastaviti kontinuitet rada BNV koje je osnovano pre 32 godine i da će rezultati novog saziva biti nastavak postignutih rezultata u prethodnim mandatima”, naveo je on.

Nosilac liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” Admir Muratović kazao je da je i on bio uključen u pregovore i da je 26. decembar optimalan rok za postizanje dogovora.

“Veoma je važno da u 2023. godinu uđemo sa Vijećem u punom kapacitetu. Očekujem, zašto ne svi zajedno, ali svakako potreban broj većnika koji su svesni da BNV čeka veliki izazov”, rekao je Muratović.

Potvrđivanjem mandata izabranim većnicima danas je konstituisan novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a zasedanju je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

“Bošnjaci su druga po brojnosti nacionalna zajednica u Srbiji i želimo poslati poruku da su oni važan konstituent multikulturalne scene Srbije i da će u Ministarstvu imati partnera za ostvarivanje zakonom predviđenih prava”, istakao je Žigmanov.