On je na konferenciji za novinare poručio da će lider te stranke Usame Zukorlić, kroz ministarsku poziciju, nastaviti kontinuitet delovanja “po principima pravde i pomirenja” među Bošnjacima i između Bošnjaka i Srba u zemlji i regionu.

“Sa ministarske pozicije Zukorlić će imati priliku da vrši nadzor nad velikim, kapitalnim infrastrukturnim projektima koje je još rahmetli (pokojni) akademik muftija Muamer Zukorlić potpisao sa vladajućom strankom, kao što su auto-put, aerodrom kod Sjenice, kliničko-bolnički centar, pruga, gasovod i drugi na kojima ćemo raditi”, poručio je Numanović.

Na naše pitanje kako komentariše kritike dela javnosti o učešću Bošnjaka u Vladi Srbije koja aktivno radi na sprečavanju usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, Numanović je odgovorio da im je pripala “teška uloga da doprinesu procesu smirivanja tenzija”.

“Mi smo saglasni da se desio genocid, sudovi su to potvrdili. Mi, kao Bošnjaci imamo veliku ranu zbog genocida u Srebrenici koji nam otežava poslove, ali razumemo bojazan većinskog naroda zbog stigmatizacije da su kolektivno odgovorni. Sud je doneo presude, pojedinci su odgovorni, oni treba da se kazne, a na nama je da radimo na postizanju mira i blagostanja, što je osnov za svaki napredak”, istakao je on.

Numanović je dodao i da im pozicija u Vladi Srbije daje šansu da rešavaju probleme poput onog da na konkursu za izbor novih vatrogasaca u Novom Pazaru nije primljen nijedan Bošnjak.

On je kazao i da je Stranka pravde i pomirenja u prethodnom mandatu u Skupštini Srbije bila glas Bošnjaka i drugih manjinskih naroda, te da je Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj, na čijem čelu je bio Edin Đerlek, usmerilo preko 2/3 budžeta za realizaciju brojnih projekata u Sandžaku.

Komentari (1)

  1. Gradjanin says:

    Ovo “most saradnje kad cujem jezim se. SDP 20 godina pominje neke mostove izmedju Srbije i Turske ali tim mostom se samo prolazi i nikakve koristi Novi Pazar nikad imao nije. Ene mostovi saradnje. Sve vise licite na SDP, jos kad vidim Djerleka pored Brnabe….

    1
    0

Comments are closed.