Pramenkovićeva je nakon podizanja zastave rekla da nas „bajrak i ove godine poziva da zajedno stanemo ispod njega i radimo na boljitku , prosperitetu i afirmaciji individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

„Ukoliko zajedno stanemo ispod ovog bajraka imaćemo zakon i zaštitu i uživaćemo u njegovom hladu, i samo ga zajedno možemo čvrsto držati i visoko podići jer bajrak kakav je sandžački to i zaslužuje“, rekla je Prameković.

Ona je istakla da je jako bitno razvijati i negovati svest o sebi i svojim vrednostima, ali i pričati deci o našem bajraku i našoj ponosnoj istoriji.

„Ovaj bajrak nije obično parče platna, na njemu je oslikano ono što smo mi, i ono nas čini jedinstvenim u mnoštvu različitosti. Bošnjaci na svoju tegobnu istoriju koja je obojena pokušajima asimilacije, nipodaštavanja i negiranja moraju odgovoriti svešću o sebi samopoštovanjem, samopouzdanjem i dostojanstvom“, rekla je Pramenković.

Predsednica BNV je dodala da ovaj 11. maj Bošnjaci dočekuju u veoma teškom momentu za našu zemlju zbog tragedija koje su se dogodile prošle nedelje, i podsetila da zajedno treba uložiti trud da popravimo ambijent u kojem živimo jer je to odgovornost svih nas.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.