U dokumentu, koji će razmatrati Skupština Novog Pazara na sledećoj sednici, navodi se da je na teritoriji ovog grada 18. i 19. januara palo 38 litara kiše više nego 1979. godine kada je, kako je ocenjeno, “ceo grad bukvalno bio potopljen”.

“Činjenica da je u januarskoj poplavi štetu pretrpelo samo nekoliko objekata koji su se nalazili uz samo rečno korito ukazuje na to da je značajan preventivni rad koji je Grad preduzeo na polju zaštite od elementarnih nepogoda zapravo dao rezultate”, napisano je u izveštaju.

Navedeno je i da su u poplavama živote izgubila dvojica građana Novog Pazara, koji su se utopili u Trnavici, zbog čega Štab izražava “ogromno žaljenje i saučešće porodicama nastradalih”.

Pored opisa stanja reka koje protiču kroz Novi Pazar pre poplave, u izveštaju se navode mere koje je Štab preduzeo, a nakon što je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje o obilnim padavinama u ovom delu zemlje.

Među merama su i to da je dat nalog da se, pored javnih preduzeća, angažuju još četiri privatne kompanije na izvođenju “hitnih preventivnih i operativnih mera na čišćenju i produbljivanju rečnih korita i antierozivnih brana”.

Međutim, u izveštaju se ne navodi da li je i gde vršeno čišćenje i produbljivanje korita i antierozivnih brana pre samih padavina.

Nakon poplava, Štab je formirao četiri komisije za procenu štete izazvanu izlivanjem reka i bujičnih potoka.

Utvrđena šteta na poljoprivrednim dobrima (zemljištu, zasadima, plastenicima) je blizu 10,7 miliona dinara, a putnoj infrastrukturi oko 21,7 miliona dinara.

Komisija je konstatovala štetu prve kategorije na dve kuće, tri pomoćna poslovna objekta, dok je kod 13 prijavljenih stambenih objekata utvrđeno plavljenje pomoćnih prostorija i podruma.

U izveštaju je navedena i pomoć “Srbijavoda” u vidu 16.000 vreća za pesak i 140 kubika peska, kao i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova koji je obezbedio 3.000 vreća za pesak.

Pomoć je uputila i kompanija “Novi Pazar put” koja je donirala 100 tona peska i 500 tona iberlaufa vrednosti preko 278.000 dinara, dok je Vojska Srbije ustupila dve cisterne sa pijaćom vodom.

Ne navodi se da li su ova oprema i materijal lokalnoj samoupravi stavljeni na raspolaganje pre, tokom ili posle poplava.

Podsećamo da su opozicione Stranka pravde i pomirenja i SDA Sandžaka nakon poplava zahtevale da se održi sednica lokalnog parlamenta na kojoj bi gradonačelnik Nihat Biševac predstavio izveštaj o preduzetim merama pre i tokom poplava.

U skladu sa Poslovnikom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, sednica je zakazana za 1. februar, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Komentari (1)

  1. Mirsad says:

    Lazovi ! Na Al Jazeeri mestani pricaju kako su se dvojica utopila jer su od najavljenih poplava pokusali da se odbrane nailonima i letvama ! I veciti ministar na zadnjem skupu kaze “mi smo krivi i kad pada kisa.” E djubre jedno , djubre BEZobrazno. Lazovi!

    1
    0

Comments are closed.