Šest organizacija je u zajedničkom saopštenju navelo da je to mesto “izvor inspiracija, beg od gradske gužve,i deo grada koji krasi i ispunjava srca Novopazaraca već decenijama unazad”,te da vrbe i stabla njima ne predstavljaju problem.

“Pozivamo Gradsko vijeće, gradonačelnika i sve faktore koji mogu uticati na tu odluku da spreče taj čin. Reka Raška ne izvire u Lugu niti je njeno korito u ovom delu neuređeno ili prekriveno otpadom, i smatramo da se ona mora urediti od početka njenog izvora”, dodaje se u saopštenju.

Navode i da osim problema otpada i neuređenosti korita, reka Raška već decenijama ima i problem sa izlivanjem otpadnih voda, hemikalija i mazuta, te da za to do sada niko nije odgovarao.

“Potrebno je da se odmah preduzmu konkretni koraci ka rešavanju ovog ali i svih drugih problema zaštite životne sredine u Novom Pazaru, jača institucionalna transparentnost i dijalog između građana i institucija”, poručile su ove organizacije.

Upozorili su da će svaki vid nasilnog uništavanja keja i seče sadnica biti praćen odgovorom građana i negodovanjem zajednice.

Saopštenje su potpisali NVO Menjamo Novi Pazar, Za zdrav Novi Pazar, Nešto zvučno, Mladi za održiv Novi Pazar, Udruženje Svetionik i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

 

Komentari (1)

  1. Mirsad says:

    Sramotan je danasnji prilog na Tv Nova od novinarke Katarine u vezi sa secom stabala. Iz nasih dzepova Rasim Ljajic daje po 200 hiljada dinara odabranim novinarima da bi pravili ovakve priloge gde prikazuju slike poplava koje se desavaju jednom u sto godina. Nigde “novinarka” ne pominje da je pola jednog stabla posekao vlasnik objekta koji je uz sami kej. Nigde ne pominje da je uz sami tok reke izgradjeno na desetine objekata uz precutnu dozvolu aktuelne vlasti, ne samo se odobrava seca stabala. Sram je bilo.

    1
    0

Comments are closed.