Konkurs MUP-a za vatrogasce-spasioce, a na kojem nije primljen nijedan Bošnjak, oštro su kritikovali Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i partije koje okupljaju pripadnike te manjinske zajednice u Sandžaku.

OCD Sandžački odbor za ljudska prava, Urban-In i DamaD ocenile su u zajedničkom saopštenju za javnost da je izjava ministra policije Aleksandra Vulina da je za izbor kandidata bila ključna profesionalna, a ne nacionalna pripadnost “krajnje neodgovorna, uvredljiva i diskriminatorna”.

“Javnost zahteva odgovore na ta pitanja i ako oni izostanu, javnost, građani, OCD i sve relevantne institucije će ostati u uverenju da je razlog odbijanja upravo nacionalna pripadnost mladih Bošnjaka koji su konkurisali”, navodi se u saopštenju OCD.

Oni su ukazali na neproporcionalnu zastupljenost predstavnika bošnjačke zajednice u državnim organima i službama na lokalnom nivou i podsetili da su, pre samo neku godinu, tri osobe žive izgorele na terasi višespratnice, “sve u prisustvu onih koji su trebali brinuti o životima i imovini naših sugrađana i spasavati ih”.

Reagujući na izjave partija i BNV, MUP je saopštio da na konkurs za prijem 300 polaznika prijavilo 2.149 građana svih nacionalnosti, a da se medju 1.849 kandidata koji nisu prošli selekciju nalaze Srbi, Mađari, Rumuni, pripadnici drugih nacionalnosti, ne samo Bošnjaci.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) saopštilo je ranije da „na spisku od 290 izabranih polaznika obuke za vatrogasce – spasioce nema Bošnjaka, a da se na taj konkurs prijavilo 20-tak kandidata bošnjačke nacionalnosti“.

Komentari (1)

  1. Kasim says:

    Dajte da posaljemo Vulinu one slike kad Bosnjaci , civili , gase pozar sa terasa i krovova zgrada a vatrogasci gledaju. Pa kad nam prodje ono da nam gore sugradjani na cetvrtom spratu zgrade i da se to zataska, ovo je logican sled. Za ovo nije kriv Vulin nego decenijska robovska politika Rasima Ljajica.

    4
    0

Comments are closed.