„Strateško partnerstvo naših zemalja zasniva se na iskrenom političkom dijalogu na višem nivou“, rekao je Bocan-Harčenko.

Istako je da taj sajam, čije je održavanje postalo tradicionalno, doprinosi kontaktima i promociji zajedničkih, perspektivnih projekata.

Predsednica stranke „Zavetnici“ Milica Djurdjević Stamenkovski, rekla je da uprkos sankcijama i neprilikama u svetu, srpsko-ruski odnosi traju i da će trajati.

„Inflacija je u gotovo svim državama dostigla dvocifren rezultat. Više od 59 odsto stanovništva u svim državama zahteva da se ukinu sankcije Ruskoj federaciji. Zapadni ekonomski i politički analitičari tvrde da zapadnu Evropu čeka teška zima, ali mi danas, sa ovog mesta, možemo da pošaljemo poruku da će, dok srpsko-rusko prijateljstvo čuvamo, srpskom i ruskom narodu biti toplo“, rekla je Djurdjević Stamenkovski, koja je predsednica Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Ministarka za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić rekla je da su svi strani investitori jednaki sa domaćim, kao i da je RS sigurno mesto za investiranje sa izuzetnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom.

Šesti medjuanrodni privredni sajam „EXPO-RUSSIA SERBIA 2022“ i Šesti beogradski poslovni forum trajaće do 9. septembra u Kongresnom centru „Metropol Palace“.

Na sajmu učestvuju srpska i ruska velika, srednja i mala preduzeća, a predstavljene su i izložbene postavke regiona Rusije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja jugoistočne Evrope.

Tematske sekcije koje obuhvata sajam su: energija i tehnologije za uštedu energije, rudarstvo, mašinogradnja i metalurgija, vazdušni i železnički saobraćaj, gradjevinarstvo, industrija nafte i gasa…

U okviru izložbi prethodnih pet godina, potpisano je više od 300 medjunarodnih ugovora, a cilj manifestacije je proširenje trgovinsko-ekonomskih odnosa izmedju Rusije i Srbije na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Rusije, kao i intenziviranje trgovinskih aranžmana sa susednim zemljama.