Ispod video snimaka i vesti o skokovima padobranaca nalaze se i komentari u kojima se navodi da je to, zbog zatvaranja za saobraćaj glavne ulice u Novom Pazaru, bio jedini način da dođu do ćevabdžinice ili  “novi način zaprašivanja”.

“Uh, dobro je, ja mislila prskaju komarce. Bitno samo da svi padobranci ostanu živi i zdravi, da se, ne dao bog, neko ne udavi u reci (kanalizaciji)”, aludirala je jedna Novopazarka na visoku stopu zagađenosti ovdašnjih reka.

Sa druge strane, u vežbanju noćnih skokova pripadnika 63. padobranske brigade nad gradom sa većinskim bošnjačkim stanovništvom pojedini korisnici društvenih mreža su videli obrise zastrašivanja.

“Vojska je institucija koja sve unapred planira. Tako je i osamdesetih godina vežbana blokada Sarajeva”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

U saopštenju za javnost nakon izvedene vežbe, kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, Vojska Srbije je navela da noćni skokovi predstavljaju “važan segment napredne obuke padobranaca za izvršavanje borbenih zadataka i primenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja”.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da ne postoji nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vežbe i da misli da su motivi za to opasni i loši.

“Najpre su se u prirodnom rezervatu na Pešteri održale vežbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i još gore zastrašivano i raseljavano lokalno stanovništvo, a sada imamo iznenadne upade i desante na naseljene gradove koji po svemu podsećaju na one za vreme agresije na Bosnu”, kazao je Imamović.

On veruje da bi država i Vojska trebalo da, umesto što u noćnim satima prepadaju ljude, nađu način da povećaju narušeno poverenje Bošnjaka.

“Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i drastično šteti osećaju sigurnosti, pripadnosti i poverenja u državu i njene oružane snage”, zaključio je.

Osnivač Inicijative slobodnih građana Aladin Paučinac rekao je da mu vežba padobranaca u Novom Pazaru ne smeta i da se one održavaju i u drugim krajevima Srbije.

“Ne bi trebalo da ima bilo šta sporno u ovoj vežbi, avioni lete i nad glavama građana Beograda. Verujem da je u pitanju obična vežba, ne treba se zamarati razmišljanjem da je u pitanju neko zastrašivanje i da se baš iza svega krije neko zlo”, izjavio je on.

Našem radiju je u Gradskoj upravi Novog Pazara i Bošnjačkom nacionalnom vijeću rečeno da ih Vojska Srbije nije obavestila o tome da će vežba biti izvedena i da su o njoj saznali iz medija.

Komentari (1)

  1. Amir says:

    E kako Rasim ne naredi robovima da sacekaju padobrance uz baklje? Pa kad su cekali Vulina onako na stadionu, sto ostadose ovi bez doceka. Sto posto sam siguran da ovi padobranci za razliku od Vulina su posteni ljudi, i da posteno zaradjuju hleb. A ko i zasto ih je poslao to ne znam. Nije nam Randa bio obavesten, ne bi ovo ovako proslo.

    1
    0

Comments are closed.