Njega je sud nakon jednog ročišta, a po privatnoj tužbi Mahmutovića kojom je tražio nadoknadu od 450.000 dinara, proglasio krivim utvrdivši da mu je skandirajući uvredljive parole, koje su objavljene na društvenim mrežama, povredio ugled i čast.

Advokat Mahmutovića Rešad Plojović naveo je u završnoj reči da je Paučinac, imajući u vidu agresivnost, način iznošenja i kontekst, izvršio delo za koje je optužen i uvredio visokoobrazovanog privatnog tužioca koji obavlja društvene funkcije.

Zastupnica Paučinca Kristina Todorović kazala je da je presuda Osnovnog suda “apsolutno katastrofalna i protivna Krivičnom zakoniku”.

“Presuda je apsolutno protivna svim načelima vladavine prava, nezavisnosti sudske vlasti i dostignutim standardima u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji ima najbogatiju praksu u pogledu slobode izražavanja. Po svim tim osnovama nije bilo niti jednog razloga da se donese odluka kakva je doneta”, ocenila je Todorović.

Paučinac, osnivač Inicijative slobodnih građana, kazao je da je iznenađen presudom i visinom kazne.

“Nisam kriv, u pitanju je vređanje javne ličnosti i to što sam ja izrekao na sudu bi trebalo da prođe bez kazne. Zbog prakse ovog suda, koja je veoma dobro poznata građanima Novog Pazara, nismo očekivali ništa bolje. Žalićemo se i nećemo stati”, poručio je Paučinac.

Mahmutović je Osnovnom sudu do sada predao sedam privatnih tužbi protiv Paučinca kojima je ukupno tražio oko tri miliona dinara.

U dva postupka su donete prvostepene presude kojima je Paučinac osuđen na novčane kazne od po 50.000 dinara, a na koje se on žalio Višem sudu.

Paučinac od prošle godine predvodi proteste protiv rukovodstva Opšte bolnice u Novom Pazaru tražeći njihovu odgovornost za loše stanje zdravstvenog sistema u ovom gradu i veliki broj preminulih od posledica izazvanih korona virusom.

 

Komentari (1)

 1. Građanin says:

  Sramota.
  Ovo je izgleda samo pokazna vežba da se niko nikad ne usudi da kritikuje funkcionere i njihov nerad, ukazujući na njihovu odgovornost koja nas svakodnevno dovodi do katastrofalnog stanja u svim sferama javnog života.

  Srozavanje građanskog društva u svakom smislu…

  4
  0

Comments are closed.